TRIJUMF FRANCUSKOG FILMA ŠTOPERICA: Za nagrade se borilo 25 ostvarenja iz čak 17 zemalja, a nijedan autor iz Srbije nije nagrađen

Ružica Ristivojević

Jedanaesto izdanje Bašta festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, svečano je zatvoreno u nedelju veče dodelom nagrada za najbolja filmska i glumačka dostignuća i projekcijom filma "Za danas toliko".

Ružica Ristivojević 
Marko Đorđevićfoto: Ružica Ristivojević

Nagradu Zlatna imaginacija za najbolji film u celini dobilo je ostvarenje "Štoperica" francuskog reditelja Simona Ibera. U svom obrazloženju žiri je napisao da nagradu dodeljuje za "izvanrednost u postignutoj duhovitosti i kreiranju apsurdnih situacija kroz naizmeničnost ljubavnog očaja, nedostatka hrabrosti, neodoljive nespretnosti oličenih u čoveku koji želi da odustane", te da nam ovaj film "pruža ubedljiv odgovor da život ima smisla u svakom svom obliku". Isto ostvarenje nagradio je žiri mladih. Za glavnu mušku ulogu priznanje je dodeljeno glumcu Matjuu Demiju za ulogu Didjea u filmu "Štoperica", a za najbolju žensku ulogu nagrađena je Virl Batns za rolu Žoane u filmu "Kod Žoane" belgijske rediteljke Sandrin Kolard, navodi se u saopštenju.

Ružica Ristivojević 
Nagrada Zlatna vizualizacija, Mia Avdagić, producentkinja filma Svedokfoto: Ružica Ristivojević

Glavni žiri festivala činili su glumica Hana Selimović, reditelj Vladimir Tagić i producentkinja Jelena Angelovski. Regionalnu nagradu Zlatna vizuelizacija za najbolju kameru, koja se dodeljuje uz podršku rentala Cineplanet, dobio je Alen Alilović za bosanski film "Svedok" Alena Šimića. O nagradi je odlučio direktor fotografije Aleksandar Karaulić.

Bašta Pitch (prezentacija projekta u razvoju), sa žirijem u sastavu: Mina Đukić, Radivoje Raša Andrić i Maja Šuša, doneo je odluku da za najbolji projekat proglasi "Oblak u pantalonama" reditelja Jovana Ilića i producentkinje Katarine Bugarin, "duhovit, zabavan, nesvakidašnji nastup koji efektno i samouvereno upotpunjuje originalnu zamisao budućeg filma".

Ružica Ristivojević 
foto: Ružica Ristivojević

Tim Bašta festa dodelio je i nagradu Baš ta čast Kancelariji za mlade iz Bajine Bašte, za aktivan rad s mladima kroz inkluzivnost, kreativnost, volontiranje, kao i za podršku u vidu resursa za njihovo dalje usavršavanje. Tokom četiri festivalska dana, u takmičarskom programu prikazano je ukupno 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja.