VIŠE OD 200 SLIKA U TRI CIKLUSA NA IZLOŽBA "IGRA" IVE PRLINČEVIĆ: Ispiracija joj filmovi Federika Felinija, ljubav i radost

Promo

U Kući kralja Petra na Senjaku do 15. jula otvorena je izložba "Igra" Ive Prlinčević.

Promo 
foto: Promo

- Ime Ive Prlinčević danas je već poznato na domaćoj stvaralačkoj sceni. To se, međutim, nije dogodilo zahvaljujući nekakvim dosetkama i provokacijama, što je u savremeno doba inače čest slučaj. Iva je, nasuprot tome, odmah prepoznatljiva po kvalitetu i osobenostima svog slikarstva. Ono donosi novo, autentično i sveže, istovremeno asocirajući na sasvim određena, klasična dela moderne epohe - zapisao je dr Oliver Tomić.

Promo 
foto: Promo

Izložba objedinjuje više od 200 slika u tri ciklusa, na kojima je umetnica neumorno radila.

U prvom ciklusu („Dolce vita“,inspirisano filmom Federika Felinija) ona demonstrira svoju već potvrđenu moć da „uhvati trenutak“ radnje na tako vešt način da frejm iz filma ne predstavi kao isečak i diskontinuitet, već da u tom jednom kadru jezgrovito sažme suštinu događaja i nagovesti sav njegov razvoj.

Drugi ciklus („Ljubav“) posvećen je erotici koju Iva prikazuje veoma eksplicitno, ali istovremeno likovnim sredstvima uspeva da izbegne vulgarne asocijacije i da oplemeni ovaj intimni trenutak, namerno evocirajući drevne tradicionalne uzore (staru Indiju i antičku Grčku) u kojima je ta interakcija bila uzdignuta na nivo umetnosti.

Promo 
foto: Promo

Treći, najnoviji ciklus („Radost igre“) na neki način je vezivno tkivo svega što je ona do sada radila, jer, iako veoma bukvalno predstavlja ono što naslov i kaže – igru i ples – ta aktivnost biva preobražena u svojevrsni arhetip. U suštinskom smislu, Iva Prlinčević svojim plesačicama i plesačima u kolima ilustruje svoje shvatanje života, i potrebu da se ljudi povežu kroz igru i ljubav ,a to je upravo njena beskonačna linija koja prožima i povezuje sve cikluse i slike.