"NAPADAJU PREDSEDNIKA ZATO ŠTO SE U NJEMU PREPOZNAJE TA PRESUDNA POLITIČKA ULOGA!" Eksperti o sinhronizovanoj antisrpskoj kampanji

Kurir Televizija

U toku je sinhronizovana antisrpska kampanja koja uključuje udružene napade iz Zagreba, Sarajeva i Prištine na predsednika Aleksandra Vučića, državu Srbiju i srpski narod na Kosovu. Cilj ovih napada je destabilizacija situacije i izazivanje novih tenzija na prostoru Zapadnog Balkana.

Napadi su kulminirali tvrdnjama iz Crne Gore da je Vučić kriv za nestašicu ulja u toj zemlji, kao i provokacijama ministra odbrane BiH Zukana Heleza. Najnoviji intervju ministarke spoljnih poslova tzv. Kosova, Donike Gervale, za hrvatski Večernji list, ima za cilj demonizaciju predsednika Vučića i srpskog naroda.

O tim i drugim temama raspravljali su gosti emisije "Usijanje": prof. Vladimir Vuletić, sociolog, Ibro Ibrahimović, član Glavnog odbora SPS i stručnjak za bezbednost, i Stefan Krkobabić, narodni poslanik.

Prof. Vladimir Vuletić istakao je da napadi na predsednika i njegovu porodicu nisu novost u javnom prostoru Srbije, ali da je problem što ne postoje jasne granice i retko kada se takvi napadi procesuiraju.

- Nažalost, mi u našem javnom prostoru odavno imamo situaciju da je moguće reći bilo šta i retko kada se to procesuira. Problem je naravno i to što imamo situaciju u kojoj neki ljudi jednostavno smatraju da mogu sebe da istaknu time što će govoriti na ovaj način o predsedniku, računajući valjda da će time postati vidljivima - rekao je Vuletić.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

On je naglasio da su napadi na Vučića često sistemski i osmišljeni kako bi se destabilizovala trenutna struktura vlasti.

- Mnogi su procenili da bez Aleksandra Vučića bi sadašnja hijerarhija se raspala. To je jedan od osnovnih razloga zašto je veoma često i gotovo uvek na tapetu Vučić jer se računa da ako bi on popustio, urušila bi se čitava ova struktura.

Prof. Vuletić je dalje analizirao širi kontekst napada na Srbiju i njenog predsednika, naglašavajući da je to deo kontinuiteta političkog odnosa prema Srbiji koji traje decenijama.

- Osnovna ideja je da se oslabi Srbija kako bi te republike i njihovi nacionalizmi mogli da dobiju prevagu. Imamo kontinuiran odnos prema Srbiji u okruženju koji nije čak ni nov. Viste imali to i u socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji - rekao je.

This browser does not support the video element.

"NAPADAJU PREDSEDNIKA ZATO ŠTO SE U NJEMU PREPOZNAJE TA PRESUDNA POLITIČKA ULOGA!" Eksperti o sinhronizovanoj antisrpskoj kampanji  Kurir televizija

Ibro Ibrahimović je naglasio da Srbija nije usamljena u pružanju specijalne zaštite predsednikovoj porodici.

- Apsolutno je uopšte i pričati na tu temu, pogotovo u ambijentu u kojem se nalazimo. Imamo s jedne strane Kosovo i Metohija i znamo apsolutno šta se dešava na Kosovu i Metohiji. Rizici za bezbednost porodice, pre svega, ali naravno i Aleksandar Vučić je su veliki i zaista je potpuno normalno da predsedniku i njegovoj porodici bude pružena zaštita - istakao je.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Ibrahimović je istakao koliko je važno sačuvati dostojanstvo institucije predsednika.

- Treba posvetiti pažnju i koliko je bilo pretnji smrću predsedniku i njegovoj porodici. Jako puno je bezbednosnih rizika i mislim da je vrlo važno za državu da sačuvamo dostojanstvo institucije predsednika - naveo je.

Stefan Krkobabić je istakao da je važno razlikovati slobodu govora od pretnji smrću.

- U najvećem broju zemalja, sloboda govora i sloboda izražavanja su garantovane Ustavom. Uvrede javne ličnosti moraju da trpe, ali pretnje smrću moramo svi zajedno da osudimo, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadamo - rekao je.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Krkobabić je naglasio potrebu da se svaka pretnja shvati ozbiljno i da tužilaštvo i sudstvo rade svoj deo posla.

- Tužilaštvo i sudstvo moraju da rade svoj deo posla, a na političarima i analitičarima je da osude ovakve poruke. Ako to ne uradimo danas i ne sasečemo u korenu, doći ćemo u situaciju da svako može reći bilo šta bez posledica - naveo je.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

KURIR NA SAMITU NATO-A U VAŠINGTONU: Intervju sa Džejms O'Brajanom  Kurir televizija