DAMIRA SU U BOLNICI IZLEČILI OD ZLOĆUDNE BOLESTI, SAD IM JE DONIRAO UREĐAJ OD 130.000 EVRA "Nisam oklevao, poverio sam im život"

Printscreen/HRT

Pre godinu dana Damir Šlogar iz Kanade završio je lečenje od hematološkog maligniteta u zagrebačkoj bolnici Dubrava. U znak zahvalnosti na brzom oporavku i izlečenju posle godinu dana provedenih na Odeljenju za hematologiju, bolnici, lekarima i drugim pacijentima, donirao je aparat vredan više od 130.000 evra. Reč je o sekvenceru nove generacije, koji će omogućiti uvođenje novih testova i još bolji tretman!

Damir Šlogar je pre godinu dana došao u zlatne ruke lekara i medicinskih sestara KB Dubrava sa ozbiljnom dijagnozom. Kaže da nije oklevao ni sekunde. Tu je ostao i poverio im svoj život.

- Osećao sam da osoblje ovde zna šta radi. Prvo je ljubaznost, taj lični pristup, ali svakako i nivo znanja. Ja sam, kao i mnogi ljudi koji se bave istraživanjem, istraživao svoju bolest, fleksibilnost u lečenju, rekao je Damir Šlogar.

Printscreen/HRT 
foto: Printscreen/HRT

Lekari ga pamte kao izuzetno radoznalog i skromnog pacijenta. Proveli su sate razgovarajući s njim o kliničkim studijama. Ovaj odnos sa doktorom, kaže njegova supruga, mnogo mu je značio.

- Slušao ga je, sve njegove teorije, sve što je istraživao o bolesti. Na kraju je došlo do jednostavnog klika između njih, rekla je njegova supruga Renata Šlogar.

- On je izuzetno skroman čovek. Nije zahtevao ništa. Bio je u bolnici tri nedelje, podvrgnut je transplantaciji koštane srži. Nije se razlikovao od ostalih pacijenata koje imamo, rekao je Zdravko Mitrović, internista-hematolog KB Dubrava.

Godinama je živeo i radio u inostranstvu, pa je izbor za lečenje mogao biti bilo koji bolnički centar na svetu, ali nije. To je velika privilegija i odgovornost, rekao je zahvalni i ponosni direktor KB Dubrava Ivica Lukšić.

- Naravno, ovo je veliko priznanje i satisfakcija za naše lekare, medicinske sestre i našu ustanovu. Još više smo zadovoljni što je ishod tretmana dobar, rekao je direktor Lukšić.

Da bi njima i ostalim pacijentima bilo još bolje, Damir Šlogar im je dao novi sekvencer. Reč je o uređaju koji će ubrzati davanje ciljanog leka, analizu uzoraka i olakšati praćenje lečenja. Biće uvedene i nove pretrage koje do sada nisu bile dostupne.

- Na osnovu genetske procedure, kada se utvrde određene maligne promene, moći ćemo da pratimo efikasnost primene ciljanih lekova, hemoterapije, transplantacije, naglasio je Ozren Jakšić, načelnik Odeljenja hematologije KB Dubrava.

- Bilo je teško izabrati. Onda smo razgovarali sa lekarima da vidimo šta im zaista treba, za razliku od nas koji bismo možda kupili nešto drugačije. Ali drago nam je da je to bio njihov izbor nečega što može doprinijeti hematologiji i cijeloj bolnici, istakao je Damir Šlogar.

Napomenuo je da je to najmanje što je mogao da učini da im se oduži. Sa novim aparatom, kažu zahvalni bolnički radnici, budući pacijenti su dobili brže lečenje i novu priliku.

Kurir.rs/HRT

Bonus video:

This browser does not support the video element.

ČOVEK KOJI JE DONIRAO SRCE POGINULOG SINA RASPLAKAO SVE: Dobio paket sa emotivnom porukom, a njegova reakcija je PRETUŽNA  Twitter