ČETIRI TRANSPLANTACIJE U SRBIJI - SRCE, OBA BUBREGA, JETRA: Kada porodica kaže "da" u najtežem momentu i SPASI NEKOLIKO LJUDI

Shutterstock

U Urgentnom centru sinoć je spasen mladić Miloš iz okoline Požarevca koji ima samo 24 godine, a čekao je novo srce. Humani gest jedne porodice, spasiće još nekoliko života, a kako se saznaje, jedan bubreg dobio je pacijent sa urološke klinike, jetru pacijent UC, a drugi bubreg pacijent iz Tiršove.

- Kada porodica kaže "da" u najtežem momentu i spasi nekoliko ljudi, to je čin za divljenje. Onog momenta kada nekome nema spasa, a porodica shvati da nekome može pomoći, to je nešto najhumanije. Čim se pojavi donor, lekari iz transplantacionih timova su uvek spremni i sve se odvija neverovatnom brzinom. Lekari iz Urgentnog centra i UKCS kao i uvek su na visini zadatka, kaže izvor.

Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

Kako se dalje saznaje, pacijent iz Tiršove ima 17 godina.

Podsetimo, da je Miloš dobio novo srce, objavljeno je prvobitno na FB stranici Zajedno za novi život.

- Zahvaljujući dugo očekivanoj saglasnosti porodice donora i jednom kratkom, ali velikom "DA", produženo je nekoliko života. Dvadeset četvorogodišnji Miloš noćas je dobio novo srce i šansu za novi život. Sa Miloševom porodicom, roditeljima i sestrom, dočekali smo radosne vesti...Pored zahvalnosti porodici donora, velika zahvalnost i celokupnom timu lekara sa UC i UKCS - navedeno je na Fejsbuk stranici "Zajedno za novi život".

U Srbiji trenutno više 2.000 osoba čeka na donora i transplantaciju organa, a da bi se taj problem rešio potrebno je da se podiže svest ljudi o značaju donorstva, ali i da se celokupno društvo uključi u rešavanje tog pitanja, poručeno je nedavno na konferenciji u Beogradu povodom Nacionalnog dana donora.

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

This browser does not support the video element.

ZAMENICA DIREKTORKE OTKRILA SVE O VANTELESNOJ OPLODNJI! Ovo su donatori spermotozoida, a ŽENE moraju da ispune 2 uslova!  Kurir televizija