JASNA PORUKA! Brnabićeva sa svečane sednice NSRS poručila: Regionu potrebni mir, stabilnost i izvesnost

Instagram Printscreen

Svesrpskim saborom smo obeležili naše zajedništvo, rekla je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić obraćajući se na svečanoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci

Obraćanjem predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, u Banjaluci je danas održana svečana sednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Brnabićeva je poručila da su regionu potrebni mir, stabilnost i izvesnost, te da je to moguće učiniti punim poštovanjem Dejtonskog sporazuma i poštovanjem i uvažavanjem srpskog naroda ma gde on živeo - ništa više i ništa manje od toga.

Zajedništvo

Predsednica parlamenta istakla je da joj je čast da se obrati u parlamentu Srpske nedugo nakon usvajanja Deklaracije najavljene na Svesrpskom saboru u Beogradu, 8 juna.

Poručila je i da je dan održavanja Svesrpskog sabora bio dan kada smo slavili naše zajedništvo i kada je trebalo da ostavimo sve političke razlike po strani.

- To je bio dan u kojem smo uradili nešto za nas, a ne nešto protiv nekog - poručila je Brnabićeva.

Naglasila je i da je na dan održavanja Svesrpskog sabora, kada je usvojena Deklaracija, koja je ratifikovana u NSRS, a uskoro će, najavila je, i u Skupštini Srbije, nedvosmisleno upućen poziv na mir, poštovanje, pijetet prema svim žrtvama rata, kao i na puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Ni jednom jedinom rečju u Deklaraciji nismo uvredili nijedan narod i nismo povredili teritorijalni integritet nijedne države - poručila je Brnabićeva.

Istakla je i da se Svesrpski sabor u svim ostalim aspektima bavio sadašnjošću i očuvanju naše tradicije, jezika, pisma, običaja, kako to rade i neki drugi narodi.

- Sazivajući sabor, u vidu smo imali budućnost i da je moguće biti srpskog roda, a da to ne bude pretnja nekoj drugoj naciji. Srpsko zajedništvo i molba da se ono poštuje, poruka je za saradnju i zajedničku budućnost svih na Balkanu. Srbija je duboko posvećena saradnji u regionu kako bismo obezbedili mir i stabilnost - rekla je Brnabićeva.

Puno poštovanje

U obraćanju na svečanoj sednici, Brnabićeva je poručila da Srbija želi mir, stabilnosti i saradnju i moli za puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji BiH definiše kao dva entiteta i tri konstitutivna naroda, s tim da je, kako je navela, Srpska nepovrediva i neprikosnovena.

- Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum. Molimo i za poštovanje srpskog naroda i uvažavanje svih njegovih prava, ma gde da živi. Protivimo se urušavanju Dejtonskog sporazuma, a posebno dovođenje u pitanje ingerencija Republike Srpske - rekla je ona.

Ona je istakla da je prisutna neverovatna inverzija koja se sastoji od toga da oni koji se stalno pozivaju na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma budu prokazani da priželjkuju nestabilnost i probleme, a oni koji javno kažu da bi bilo bolje bez sporazuma, zalažu se za mir i stabilnost.

Očekivano i dobro

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost, komentarišući posetu predsednice Skupštine Srbije NSRS i poruke koje su poslate sa svečane sednice, navodi za Kurir da je povezivanje Srbije i Republike Srpske prirodno, očekivano i dobro.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Srbi koji žive na ovim prostorima osećaju Srbiju kao svoju maticu. Izgradnja mira je moguća samo ako svi učestvuju u tom procesu i shvataju da je važno da se povezujemo. Histerija protiv Srba i Republike Srbije u prethodnom periodu nije ni slučajna ni naivna. To je proces koji je planiran i organizovan sa ciljem da se pošalje jasna sliku Srbima da im neće biti omogućen lak i jednostavan život - kazao je Barac.

Politički filozof Dragoljub Kojčić za Kurir kaže da bi sve ovo trebalo da bude dovoljan signal da su odnosi između srpskog naroda sa ove i sa one strane Drine zapečaćeni zauvek.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ovo je bio pravi trenutak da se na nivou predsednika Skupštine to potvrdi, i to je najjača garancija za političko, ekonomsko i kulturno jedinstvo srpskog naroda, ma u kakvim okolnostima živeli - naglasio je Kojčić.

O napadima na Vučića

Negirala laži političara iz Sarajeva

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić juče je u Banjaluci odbacila kao netačne navode pojedinih političara u Sarajevu i medija da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nosio snajper iznad Sarajeva tokom proteklog rata, ali i druge laži koje se protiv šefa srpske države plasiraju u BiH. Ona je podsetila i da nije istražen napad na Vučića u Potočarima. Ponovila je da je ponosna što je deo tima Aleksandra Vučića, koji je pomagao Republici Srpskoj i drugim državama regiona. Tražio je, dodala je, da se reše problemi iz prošlosti i zalagao se za dogovor Srba i Bošnjaka, kao i Srba i Albanaca.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Obraćanje Ane Brnabić nakon sastanka sa predsednicom Bundestaga  Peđa Vučković