OSVEŠTANO NOVO ZVONO MANASTIRA PUSTINJA KOD PRIJEPOLJA: Teško je 200 kilograma! "Obnavljamo život u ovom mestu!" (FOTO)

Mileševska Eparhija

Mitropolit mileševski Atanasije Rakita osveštao je novo zvono za manastir Svetih apostola Petra i Pavla, poznat i kao Pustinja, u selu Karoševine kod Prijepolja.

Kako se navodi na sajtu mileševske eparhije, crkveno zvono je dar Predraga Matovića i njegove porodice. Zvono je teško oko 200 kilograma, izrađeno je u livnici u Žablju kod Novog Sada.

U činu osvećenja novog zvona, pored episkopa Atanasija, učestvovali su i protojerej-stavrofor Nikola Perković, nadležni paroh jerej Radan Dragutinović, članovi Crkvenog odbora manastira Pustinja i verni narod, poštovaoci ove drevne srpske svetinje.

Mileševska Eparhija 
foto: Mileševska eparhija

- Ovo mesto zove se Pustinja. A baš na ovom mestu, koje se tako zove, mi imamo nameru, i uspevamo već u tome da baš ovde obnavljamo život. Obnavljanje života na mestu koje se zove Pustinja. Pored ovog hrama koji ste vi uspeli da obnovite, iz ruševina, imamo i zvonik koji se uspravio ali još nije dobio svoj konačni glas. Vi ste namerili da se sa njega doziva ime božije, i u tome ste već dali dobar rezultat - naveo je u besedi mitropolit Atanasije:

- Pribavili ste zvono, sada smo sačinili i molitvu i ono je spremno da se podigne gore. Ono je već počelo da izvršava svoju funkciju, da se odavde bolje čujemo i prizivamo božije ime. Naravno, bog nas najbolje čuje iz našeg srca, kad ga prizivamo. Čuje on i naše misli i osećanja, koji su najglasniji, ali je pored toga potrebno da se oglasimo i ovim zvukom. Ovom molitvom mi smo se već oglasili.

Nakon podizanja zvona na hram, usledila je trpeza ljubavi koju je donator priredio, za kojom su meštani sela Karoševine, i njihovi gosti, sa svojim arhijerejem razgovarali o njihovim daljim namerama za uređenje i dovršenje obnove ovog drevnog manastira, navodi se na sajtu mileševske eparhije.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

LEGENDE KOJE SU VEZANE ZA ŠID! Manastir Privina Glava je ovako dobio ime? Kurir TV u obilasku najvećih misterija Srbije  Kurir televizija