MINISTARSTVO KULTURE INICIRA SPASAVANJE ZGRADE U FRANCUSKOJ 7 U BEOGRADU Održan hitan sastanak, a stižu bolji dani za KUĆU PISACA

Ministarstvo Kulture

Na inicijativu Ministarstva za kulturu sastanak su danas održali Nikola Selaković i Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije.

Petar Aleksić 
foto: Petar Aleksić

Povod za razgovor bile su posledice nakon nedavnih obilnih kiša koje su dodatno ruinurale prostorije na čuvenoj beogradskoj adresi Francuska 7: plafon je procureo, voda je bila do gležnjeva, nameštaj je urnisan, računari i telefoni ne rade, fasada iz Simine i Francuske ulice otpada…

Mediji su proteklih dana svakodnevno i angažovano informisali javnost o stanju ove zgrade, koja je svojevrstan dom svih srpskih pisaca i u kojoj su smeštena sva tri reprezentativna umetnička udruženja za područje književnosti: Udruženje književnika Srbije, Srpsko književno društvo i Udruženje književnih prevodilaca Srbije.

UKS 
foto: UKS

Mada od skoro na ovoj funkciji, ministar Selaković je urgentno reagovao kako bi se zaustavila dalja devastacija ove zgrade koja je kulturno nasleđe prvog reda pod trajnom zaštitom, a koja propada uprkos apelima, molbama i zahtevima upućivanim tokom prethodne četiri decenije od strane uprava Udruženja književnika Srbije.

Selaković i Janković su dogovorili proaktivan pristup nakon utvrđivanja imovinsko pravne nadležnosti nad ovom zgradom, arhitektonskim biserom u centru Beograda i kulturno-istorijskim materijalnim nasleđem gde su, pored ostalih, stolovali i Andrić, Crnjanski, Skerlić, Isidora Sekulić... Do koje je mere za Srbiju i međunarodnu sliku o srpskoj kulturi važno da se saniranju i odgovornijoj brizi nad ovom zgradom pristupi u što hitnijem roku, potvrđuje činjenica da će već u septembru Udruženje književnika Srbije biti domaćin mnogobrojnim piscima iz sveta, povodom održavanja 61. beogradskih međunarodnih susreta pisaca, kao i da se naredne godine obeležava 120 godina postojanja i rada ovog Udruženja.