SPOMENIK BRANIOCIMA BEOGRADA, PONOS GLAVNOG GRADA: Reči majora Gavrilovića ušle u istoriju i pesmu FOTO

Beograd.rs

Spomenik braniocima Beograda se nalazi na Dunavskom keju u blizini sportskog centra „Milan Gale Muškatirović” i jedan je od najvažnijih spomen-parkova u glavnom gradu.

Podignut je 1988. godine, delo je vajara Nikole Kolje Milutinovića. Izgrađen je u kamenu i bronzi, a visok je 350 centimetara.

Ove godine prema originalnim nacrtima, uređen je i spomen-park.

- Postavljeni su stubovi, informativne table na kojima je precizirano o kakvom spomeniku je reč, posađeno je 200 novih sadnica, prostor je ozelenjen, završeno je do kraja sređivanje kamena, tako da je spomen-park dobio izgled kakav je trebalo da ima po primarnoj ideji Kolje Milunovića iz 1988. godine, precizirao je gradonačelnik Aleksandar Šapić, prilikom obilaska spomen parka kod „25 maja."

Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Prema njegovim rečima, spomenik spada u prvu kategoriju naše kulturno-istorijske baštine.

- Na ovaj način smo pokazali duboko poštovanje onima koji su dali svoje živote za naš grad i našu zemlju – rekao je tada Šapić.

Spomenik braniocima Beograda 1915. godine i spomen-park oko njega jedan je od naših najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika, a kako sam i ranije najavio, nakon konačnog uređenja ovog prostora, on je sada na ponos svih nas.

Aleksandar Šapić, 29. maja 2024. prilikom obilaska novoizgrađenog spomen-parka na Dunavskom keju

Prvi čovek prestonice Spomenik braniocima Beograda je obišao i u decembru 2023. godine, kada je istakao da se nada da će svi oni koji se ovde šetaju i prolaze moći da stanu na minut i odaju poštu ljudima koji su to zaslužili, „našim sunarodnicima, našim slavnim precima".

Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Spomenik je posvećen braniocima Beograda 1915. godine.

Šestog i sedmog oktobra 1915. godine vodile su se borbe za odbranu našeg grada. Austrijska vojska se iskrcala na delu obale Dunava koji je držao 2. bataljon, a njime je komandovao major Dragutin Gavrilović.

Čuvena komanda majora Gavrilovića je ispisana na spomeniku:

„Tačno u tri časa neprijatelj se ima razbiti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, mora biti svetao. Vojnici, junaci, Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz svog brojnog stanja. Naš puk je žrtvovan za Kralja i Otadžbinu. Vi nemate više da se brinete za vaše živote koji više ne postoje. Zato napred u slavu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!”

Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Srpski vojnici su posle govora krenuli u kontranapad i tada je major Gavrilović teško ranjen.

Govor majora Dragutina Gavrilovića braniocima Beograda švedski hevi metal bend „Sabaton" 2016. godine je pretvorio u pesmu „Last Dying Breath” ("Poslednji umirući dah").

Kosti vojnika, koji su branili Beograd 1915. godine su pronađene 1934. godine, kada je građen dorćolski podvožnjak u ulici Tadeuša Košćuška. Jedan deo je sahranjen kod crkve Ružice, a drugi u spomen-kosturnici na Novom groblju.

Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

JKP „Zelenilo-Beograd“ uredilo je javnu zelenu površinu oko spomenika braniocima Beograda, na osnovu autorskog rešenja vajara Milunovića i idejnog rešenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Major, Dragutin Gavrilović je posle rata, polagao generalski ispit u Štipu 1930. godine i pao je. Uvređen nije hteo da ga ponovo polaže.

Spomenik je danas jedan od simbola Beograda i važno istorijsko mesto. Posle konačnog uređenja je ponos prestonice i dokaz da heroji koji su branili naš grad protiv mnogo jačeg neprijatelja nisu zaboravljeni.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs/ A. K.