Aleksandra objasnila koliko je sunce štetno za kožu ukoliko se izbegava zaštita, Foto: Printscreen TikTok

OPASNO

ASTROFIZIČARKA ALEKSANDRA UPOZORAVA: Sunce je smrtonosan laser! Sada je mnogo štetnije nego ranije, ovo su posledice! (FOTO)

Društvo

Mnoge mlade devojke ne koriste zaštitni faktor prilikom izlaganja suncu, što može biti veoma štetno za njih i njihovo zdravlje!

Na ovo je upozorila i mlada astrofizičarka Aleksandra Dragović (25) koja je, kako je Kurir ranije pisao, na doktorskim studijama na Kembridžu, gde je angažovana i kao naučni istraživač.

S obzirom da je veoma aktivna na društvenim mrežama, rešila je da snimi i jedan edukativni video o štetnosti sunca.

- Prošli put kada sam napravila video o tome kako je sunce smrtonosan laser i kako sunčanje šteti vašu kožu trajno, svi su bili u fazonu, naše baba i dede su radile na njivi, ceo dan i ništa im nije. Hajde da pričamo o dve stvari. Pod jedan, vaše bake i deke su imali ozonski omotač - navela je Dragovićeva.

foto: Shutterstock

Dodala je da mi sada nemamo ozonski omotač, jer je uništen.

- Ozonski omotač blokira veći deo UVA i UVB zračenja. Sunce je bilo štetno i tada, ali je mnogo štetnije sada. Ali ako mi i dalje ne verujete da je zaštita od sunca bitna, pogledajte kožu ove bake u delovima gde je bila izložena suncu i delovima gde nije bila izložena suncu - rekla je ona.

Priložila je fotografiju jedne bake.

- Delovi koji su bili pokriveni maromom i kosom itd. Ponovo, obratite pažnju na razliku. Ovu sliku je postavila Zlata, ovo je njen Instagram profil i ovo je zapravo njena baka i slika je uslikana kada je imala 96 godina. Sunce je smrtonosan laser! - zaključila je ova mlada astrofizičarka.

Bonus video: