Šta da kuvam danas, pitanje je koje nas muči svakodnevno, ali u sezoni jeftinog i superzdravog povrća kao što su tikvice – ideja je bezbroj!
Tikvice spadaju u najpopularnije povrće jer za male pare dobijate namirnicu koja ide maltene u sve!
Od njih možete napraviti pljeskavice i ćufte, najpopularnije su svakako pohovane tikvice, a da ne pričamo o tome što možete da pripremite čak i kolač od tikvica.
Ukusne su, sočne, praktične i ekonomične, a sada vam otkrivamo kako iskoristiti tikvice za zdravu verziju lazanja.
Shutterstock
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 500 g mlevenog mesa po izboru
- 100 ml mleka
- 1 glavica crnog luka
- ulje po potrebi
- 1 kašika suvog začina
- 3 jajeta
- brašno po potrebi
- so i biber po ukusu
- origano po želji
- rendani parmezan
Shutterstock
Priprema:
- Očistite tikvice, isecite ih na kriške po dužini, pa ih posolite i stavite na papirni ubrus da se ocedi višak vode.
- Propržite sitno seckan crni luk na ulju, pa ubacite mleveno meso.
- Zatim dodajte suvi začin, so, biber i origano po ukusu.
- Nakon toga rukama stisnite tikvice da se još malo ocede, pa ih uvaljajte u brašno.
- Ređajte tikvice po dnu posude za pečenje koju ste prethodno podmazali uljem.
- Kada složite jedan red, prekrijte ga slojem od mesa, pa ponovo ređajte tikvice i tako ponavljajte dok ne potrošite sve.
- Pecite oko 30 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.
- Zatim umutite jaja i mleko, pa prelijte time,pospite parmezanom i pecite još 20 minuta.
Prijatno!
(Kurir.rs/Glossy/J.M.)
Bonus video: