IZVAN KONKURENCIJE: Telekom Srbija ima VEĆE PRIHODE I DOBIT nego sva tri ostala velika telekom operatera

Shutterstock

Media daily već punih osam godina prati i analizira financijske podatke najvećih telekoma u Srbiji i regiji, a iz kojih se na duže staze mogu vidjeti vrlo zanimljive usporedbe, posebice one jesu li se u prošlosti donosile dobre menažderske odluke i procene koje su u konačnici trebale omogućiti povećanje prihoda i dobiti, što je cilj svake uspešne kompanije.

Četiri najveća telekom operatera u Srbiji kroz osmogodišnje razdoblje

Podaci su doista impresivni, posebno za onog najvećeg - Telekom Srbiju i to ne samo u Srbiji već i kad usporedimo određene podatke i na celom ex-yu području.

Najsnažniji rast prihoda, ali i dobiti, ima Telekom Srbija (TS). Rast je toliko velik da je u osmogodišnjem razdoblju Telekom Srbija uspela gotovo udvostručiti prihode (rast od 88 %), što nije uspelo nikome u Srbiji, niti u regiji, a verujemo da je to retka pojava među telekom operaterima i u Evropi.

TS je toliko snažno narastao s prihodima da ga preostala tri velika telekom igrača (Yettel, A1 Srbija i SBB) ne mogu ni približno sustići. Kad zbrojimo zajedno prihode od navedena tri telekom operatera za 2023. godinu, još uvek im nedostaje više od 267 milijuna eura da dostignu Telekom Srbije.

Izvori podataka su bonitetne kuće Dun & Bradstreet, Company Wall i službeni financijski podaci svake kompanije.

U 2023. godini Telekom Srbije je imao i impresivnu neto dobit, veću od 291 miliona evra. Privatna telko konkurencija imala je zbirnu neto dobit gotovo upola manju, tek 155 miliona evra.

Drugi po snazi telekom operater u Srbiji je Yettel, u vlasništvu češke grupacije PPF, koji je po prvi put u 2023. godini prihodovao više od 500 milijuna eura.

Njegov rast prihoda u osmogodišnjem razdoblju je bio ipak slabašnih 37 %. Neto dobit u 2023. godini iznosila je solidnih malo više od 77 milijuna eura. Evo tablice s osmogodišnjim prihodima Yettela.

A1 Srbija, preko Telekom Austria Grupe u vlasništvu moćnog meksičkog teleoperatera America Movil, stagnira s prihodima u posljednje dve fiskalne godine, iako ima ukupan rast u osmogodišnjem razdoblju od 63 %. Neto dobit u 2023. godini iznosila je malo više od 45 milijuna eura. Kako su rasli prihodi A1 Srbija, od 2016 do 2023. godine, možete vidjeti iz tablice.

Najmanje ukupne prihode, od četiri velika operatera, ima SBB u vlasništvu United Grupe, koji su u 2023. godini iznosili malo više od 271 milion evra. Njihov rast prihoda kroz osmogodišnje razdoblje je bio 56 %.

Neto dobit SBB-a je u 2023. godini iznosila nešto više od 32 miliona evra i gotovo je jednaka u poslednjih nekoliko godina. Evo i grafa sa zbirnim podacima prihoda SBB-a za osmogodišnje razdoblje.

Pojedini glasni kritičari često naglašavaju da je Telekom Srbija državna kompanija i da je u zbog toga u povlaštenom položaju, no nama je na ovim prostorima poznatiji pojam državnih kompanija kao onih koje su loše vođene, koje ne napreduju i koje se ne šire u regiji, što je zasigurno čista suprotnost onog što radi Telekom Srbija.

Kao dobri kroničari zbivanja na telekom tržištu regije možemo navesti da imamo baš takve lošije primere državnih telekom kompanija u Sloveniji (Telekom Slovenije) i Bosni i Hercegovini ( BH Telecom) čiji prihodi stagniraju, nisu dobro vođene te nemaju strategiju širenja. Npr. Telekom Slovenije je imao prihode u 2016. godini od 677 milijuna eura, a u 2023. samo 611 milijuna. BH Telecom je u 2016. godini prihodovao 279 milijuna, a prošle godine 271 milijun eura.

Više je nego jasno što je od tog dvoje bolje!

Kurir.rs/mediadaily.biz

Bonus video:

This browser does not support the video element.

VLADIMIR LUČIĆ EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Ako međunarodna zajednica dozvoli gašenje Telekoma na Kosovu, BIĆE VELIKIH POSLEDICA  Kurir televizija