PROSLAVLJENA SLAVA SABOR SVETOG ARHANGELA GAVRILA! Mitropolit Teodosije: Hvala Kancelariji za KiM za svu podršku

foto: Kosovo Online

Liturgijom u prisustvu velikog broja vernika u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena proslavljena je hramovna slava sabor Svetog arhangela Gavrila. Za vernike je priređen i bogat kulturno umetnički program.

Liturgiju je u zadužbini cara Dušana služio mitropolit Teodosije uz sasluženje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske, prenosi Kosovo Online.

PROSLAVLJENA SLAVA SABOR SVETOG ARHANGELA GAVRILA! Mitropolit Teodosije: Hvala Kancelariji za KiM za svu podršku  Youtube

Čestitajući praznik mitropolit je u besedi poručio da današnje sabranje najbolje govori o našim svetinjama i da je najveća potvrda kome one pripadaju.

- Ovo današnje sabranje najbolje govori o našim svetinjama i najveća je potvrda kome ove svetinje zapravo pripadaju. Mnogi se otimaju o njih ali božiji narod, verni narod dolazi u naše svetinje da bi tu pokazali svoju pripadnost veri pravoslavnoj i ovim svetinjama. Današnju slavu zajedno sa manastirom prineli su i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji nas nesebično, stalno pomažu, brinu i promišljaju za sve što je potrebno za naš život i opstanak ovde. Zato im od srca zahvaljujemo što to ne čine samo administrativno, nego dušom i srcem. Naša sestra Milena Parlić koja je u ime direktora Petra Petkovića koji bi bio sa nama ali mu je onemogućeno, svedoče o tome koliko su posvećeni da pomažu i naše svetinje i narod a sve u cilju našeg opstanka - kazao je mitrpolit Teodosije.

PROSLAVLJENA SLAVA SABOR SVETOG ARHANGELA GAVRILA! Mitropolit Teodosije: Hvala Kancelariji za KiM za svu podršku  Youtube

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić čestitala je igumanu manastira i vernicima slavu i kazala da Iako fizičke granice postoje narod potvrđuje da one prave duhovne granice ne postoje za srpski narod.

- Danas sam ovde da u ime Vlade Srbije, u ime direktora Kancelarije za KiM Eparhiji raško prizrenskoj, igumanu ove svete obitelji čestitam praznik Svetog Arhangela Gavrila, našem vernom narodu da čestitam i ujedno se zahvalim Mitropolitu , bratstvu eparhije što nas upravo onako kako je svetoarhangelska lavra zajedno sa našim vladarima kroz vekove opstajala u teškim vremenima upravo tako i danas naša raško prizrenska lavra zajedno sa svojim narodom i državom opstaje u ovim teškim vremenima. Srbija je danas u Svetim Arhangelima. To nam na najbolji način potvrđuju ljudi koji su došli iz Beograda, Novog sada, iz Republike Srpske, Crne Gore i svih krajeva. Iako fizičke granice postoje ovaj narod potvrđuje da one prave duhovne granice ne postoje za srpski narod. Država Srbija je ovde na mestu odakle se sa svojom nekada svetoarhangelskom lavrom danas sa raško prizrenskom lavrom borila i danas bori za očuvanje državnosti, odentiteta, za očuvanje svakog Srbina ovde na KiM i uverena sam da ukoliko budemo ovako u veri, radosti se molili da ćemo prevazići sva ovozemaljska iskušenja - kazala je Parlić.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.