Savršeno kuvana jaja umeju da budu pravi izazov. Postavlja se pitanje koliko dugo treba da se kuvaju, da li je bolje da to učinimo u toploj ili hladnoj vodi, a kad dođe vreme za ljuštenje nastaje pravi haos.
Kuvari su složni u jednom, da jaja treba kuvati u toploj vodi, a proces ljuštenja olakšaće vam ako pažljivo razbijete ljusku jajeta. U nastavku vam otkrivamo korisne trikove kako skuvati jaja da se brže i lakše ljušte.
Kako se kuvaju jaja?
Kuvarica Džej Kenji Lopez-Alt, dobitnica nagrade The Food Lab preporučuje da jaja spustite u već ključalu vodu na 30 sekundi. Odmah zatim dodajte kockicu leda, kako bi smanjili temperaturu vode i sprečili jaje da pukne. Potom treba smanjiti temperaturu i kuvati jaja još 11 minuta.
Čuveni kuvari Nik Korbi (saosnivač Egg Shopa i autor knjige "Egg Shop") i Džejson Hua (holandski "chef de kitchen") iz Njujorka su složni u tome da jaja treba spustiti u šerpu s ključalom vodom.
Jednom kad ih spustite u vruću vodu, pustite ih da se kuvaju 10 do 11 minuta, u zavisnosti od veličine, savetuje kuvar Hua, a Korbi predlaže snižavanje temperature i kuvanje 8 minuta.
Trik za lakše ljuštenje
Kad krenete u proces ljuštenja, nemojte jajetu razbiti ljusku samo na jednom mestu. Rolajte jaje po ravnoj površini kako bi ljuska popucala podjednako, a vaše jaje i pre samog ljuštenja izgledalo poput mozaika.
Probušite mesto gde je najčešće vazdušni džep (na dnu), i uronite jaje natrag u vodu kako bi se ljuska jednostavnije odvojila.
Jaja nemojte ljuštiti dok su još vruća jer će se opna teže odvojiti i može vam stvarati poteškoće. Takođe, starija jaja se brže ljušte od svežih.
Takođe, još jedan trik savetuje da ubacite kašičicu soli u vodu u kojoj kuvate jaja.
(Kurir.rs/I.M.)