PUNJENE PAPRIKE IZ RERNE: Evo kako da ih napunite kako se ne bi raspale, ovo je trik vrhunskih kuvara
Punjene paprike su mnogima jedno od omiljenih domaćih jela. Lako i brzo se prave, a mogu se jesti i hladne i tople. Paprike zapečene u rerni su posebna slast za gurmane. Evo kako da ih napravite.
Sastojci:
- 12 srednjih paprika babura
- 1 krompir
- Za nadev:
- 500 g mlevenog mesa
- 1/2 šolje pirinča
- 1 glavica crvenog luka
- 5-6 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 dl ulja
- malo soli
- po želji biber
Za preliv:
- 300 ml soka od paradajza
- 300 ml tople vode
Priprema:
Paprike očistiti izvaditi im drške, oprati i ostaviti da se osuše. Crveni luk i šargarepu sitno iseckati te izdinstati na ulju. Potom dodati mleveno meso i dinstati dok ne porumeni. Meso iscediti iz ulja i dodati mu pirinač, sitno iseckan beli luk i začine. Dobro izmešati i puniti paprike, ne baš do vrha pošto se pirinač kasnije raširi pa da paprike ne bi pucale.
Krompir iseći na tanke kolutiće i sa njim zatvarati paprike kako pri pečenju meso ne bi ispadalo.
U tepsiju staviti ulje koje je ostalo od dinstanog mesa (po potrebi dodati još), a zatim dodati pomešan sok od paradajza i vodu. Paprike poređati u tepsiju i peći sat i 15 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
(Kurir.rs/Recepti/M.J)
Bonus video: