Tradicionalno jelo sa istorijom dugom preko 2.000 godina, ali i omiljeni slatkiš iz detinjstva. Topao, sočan i pun slatkog fila. Bake su ga spremale sa šljivama i kajsijama. Originalni recept podrazimeva testo od krompira, ali se jednostavno i lako može napraviti i bez njega. Evo kako da napravite knedle sa šljivama od griza.
Sastojci:
- 500 ml vode
- 2 supene kašike šećera
- 2 supene kašike ulja
- 300 gr griza
- 100 gr mekog belog brašna
- 1 jaje
- 8 komada lepih, zrelih šljiva
- 100 gr prezle (za posip)
- 3 supene kašike šećera (za posipanje)
- 3 supene kašike ulja (za posipanje)
Priprema:
Uključite ringlu na koju ćete staviti šerpu sa pola litre vode. U šerpu sa vodom dodajte 2 supene kašike šećera i 2 supene kašike ulja. Dok čekate da voda počne da vri, pomešajte u jednoj suvoj činiji 300 gr griza sa 100 gr mekog belog brašna
Kad provri voda, dodati joj mešavinu griza i brašna i energično mešati brzim pokretima, kako bi se napravila glatka masa, bez grudvica. Nakon završenog postupka mešanja, skloniti šerpu sa ringle i ostaviti da se smesa prohladi (potrebno je da bude blago topla, osnosno mlaka)
Kad smesa postane mlaka, homogeno umešati u nju jedno celo jaje. U trenutku kada vidite da je smesa postala lepljiva, znaćete da je vreme da počnete da oblikujete knedle. Masu istresite na ravnu površinu (kuhinjski sto, veliku dasku ili poslužavnik). Oblikujte smesu u valjak iste debljine, a zatim taj valjak “iscepkajte” na 16 delova približno iste veličine
Svaku od tih 16 “grudvi” testa uzmite u ruku, istanjite je malo, napravite prstima udubljenje u sredini, ubacite polovinu očišćene šljive i lepo je umotajte u to testo oblikujući knedlu. Sipajte vodu za kuvanje knedli u jednu veću šerpu, a kada počne da vri, spustite u vodu oblikovane knedle i kuvajte ih 10 minuta (nemojte duže da se testo ne bi prekuvalo i počelo da raspada)
Dok se knedle kuvaju, uzmite tiganj i u njega sipajte 3 kašike ulja. Kad ulje na tiganju počne da se zagreva (ne previše, ne treba da “cvrči”), dodajte 100 gr prezle i smanjite temperaturu ringle na minimum
Neprestano mešajte prezle, dok blago ne promene boju (nikako ne smeju da postanu tamne i zagore). Sklonite tiganj sa vruće ringle i prezlama dodajte 3 supene kašike šećera i sve pomešajte
Skuvane knedle, nakon 10 minuta izvadite iz vode i ocedite, a potom ih, jednu po jednu, uvaljajte lepo u prezle sa šećerom.
(Kurir.rs/Objektiv/M.J)
Bonus video: