Bivši jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito važio je za velikog hedonistu.
Kako tvrdi njegov poslednji batler Jože Oseliu knjizi "Titovi poslednji dani", doživotnom predsedniku SFRJ uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam stavljao šta će pojesti u određenom trenutku.
"Doneli bismo puževe, a on bi rekao: "O ne, ja baš ne bih jeo puževe", otkrio je slavni slovenski kuvar koji je, sa suprugom Metkom, sedam i po godina brinuo o predsednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.
Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a pre svega štrukle (vrsta pite). Od mesa je posebno voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera, prenosi Avaz.
Kada je u Severnoj Koreji dobio na poklon čaj od ženšena, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka pre spavanja.
Kako je navedeno na portalu "Lepote Srbije", zahvaljujući radu za predsednika, Oseli je kuvao za mnoge poznate osobe iz sveta politike i filma.
(Kurir.rs/J.M.)
Bonus video: