UPOZORENJE NUTRICIONISTE: Čovek se može zaraziti preko nedovoljno termički obrađenog mesa! Nije naivno, posledice su fatalne

Kurir Televizija

Najnovije studije ukazuju na to da bi određene bolesti koje se prenose sa životinja na ljude, poznate kao zoonoze, mogle do 2050. godine uzrokovati čak 12 puta više smrtnih slučajeva nego 2020. godine.

Reč je o zaraznim bolestima koje su izazvane bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Prema informacijama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zoonoze su odgovorne za 16 odsto svih smrtnih slučajeva godišnje. O ovim temama razgovarali smo sa Veroslavom Stanković, nutricionistkinjom, koja je ukazala na ključne opasnosti i mere predostrožnosti kada je u pitanju konzumacija mesa.

Veroslava Stanković je na samom početku razgovora pojasnila šta su to zoonoze:

- Zoonoze su bolesti, odnosno bakterije i paraziti koji žive u životinjama i na životinskom mesu. Oni mogu da dovedu do kontaminacije čoveka i izazovu ozbiljne bolesti. Neke od najpoznatijih zoonoza su antraks, koji se retko spominje danas, kao i različite vrste pantljičara, poput goveđe i svinjske pantljičare.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Jedno od ključnih pitanja bilo je kako se ljudi zaražavaju ovim bolestima.

- Čovek se može zaraziti preko nedovoljno termički obrađenog mesa. To posebno važi za sušene mesne proizvode, koji ukoliko nisu pravilno sušeni i obrađeni na odgovarajućoj temperaturi, mogu zadržati larve parazita. Kada se takvo meso konzumira sirovo, može doći do razvoja parazita u našem organizmu, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda - istakla je Stanković.

Govoreći o simptomima, Stanković je naglasila:

- Ako govorimo o svinjskoj pantljičari, prvi simptomi se obično manifestuju kao klasični crevni problemi - mučnina, povraćanje i dijareja. Međutim, često se simptomi javljaju tek kada ciste dospeju u neki od organa, kao što su mišići ili jetra. Najopasnija situacija nastaje kada ciste dospeju do mozga, što može izazvati epileptične napade, povećanje pritiska u mozgu i na kraju dovesti do smrtnog ishoda.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Na pitanje kako se možemo zaštititi, Stanković je bila jasna:

- Najvažnija je termička obrada mesa. Takođe, ključno je kupovati meso kod proverenih proizvođača, voditi računa da meso ima veterinarski pečat i da je pregledano. Kupovina u velikim marketima gde je promet veliki može biti sigurnija, ali jedina potpuna zaštita je da meso bude dobro termički obrađeno.

Na pitanje da li su neke grupe ljudi posebno ugrožene, Stanković je odgovorila:

- Niko nije bezbedan. Najugroženiji su oni koji jedu mnogo mesa i vole mesne proizvode. Međutim, svako ko konzumira kontaminirano meso može se zaraziti i suočiti sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

This browser does not support the video element.

03:45
Niko nije bezbedan: Ako jedete meso, možete se opasno zaraziti! Nutricionistkinja upozorava na zoonoze od kojih možete umreti Izvor: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

01:56
PROFESOR NAPRAVIO EKSPERIMENT SA SLANINOM I DOŠAO DO NEVEROVATNOG OTKRIĆA! Meso u Srbiji na granici štetnosti po zdravlje?!  Izvor: kurir televizija