Svaki osmi u svetu gladan

Broj hronično gladnih širom sveta smanjen za 130 miliona od 1990. na 868 miliona, od kojih 852 miliona živi u zemljama u razvoju

RIM - Postizanje milenijumskog razvojnog cilja - da se broj gladnih u svetu prepolovi do 2015. je još uvek moguće, ali za to je potrebno značajno povećanje napora, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Napredak ostvaren u borbi s glađu od sredine prošle decenije je izgubio zamah pa je vreme da se on podstakne, ističe FAO, a prenosi Rojters. Broj hronično gladnih širom sveta je smanjen za 130 miliona od 1990. - na 868 miliona, od kojih 852 miliona živi u zemljama u razvoju. Napredak je postignut i na planu smanjenja broja neuhranjenih. Ipak, i dalje je jedna od osam osoba u svetu gladna, što je neprihvatljivo u svetu izobilja, napominje FAO.

Posebno je zabrinjavajuća situacija u Africi, gde je u poslednjih 20 godina broj gladnih povećan - sa 175 miliona u 1990. na 239 miliona.

Navedeni podaci su uključeni u ovogodišnji izveštaj Stanje prehrambene nesigurnosti u svetu (SOFI), koji objavljuju FAO, Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj i Svetski program za hranu.Podaci ukazuju da je najveći deo napretka u smanjenju gladi u svetu ostvaren do 2006. godine, dok su cene hrane u svetu opadale. S njihovim rastom i razvojem ekonomske krize napredak je znatno usporen.

U sadašnjem kontekstu nesigurnog ekonomskog rasta i viših i kolebljivijih cena hrane, oživljavanje privrednog rasta će biti od ključnog značaja za dalji napredak ka ostvarenju milenijumskog cilja smanjenja gladi u svetu.

Sve zavisi od toga da li će dve milijarde ljudi koji žive od poljoprivrede, a čine najveći deo siromašnih u svetu, imati koristi od ruralnog razvoja, ističe FAO.

Ne treba zaboraviti da visoke cene poljoprivrednih proizvoda mogu da predstavljaju šansu za siromašne farmere, pod uslovom da im je omogućeno da tu šansu iskoriste. To između ostalog podrazumeva stvaranje uslova za razvoj sektora proizvodnje, naročito one koja se odvija na malim imanjima, obezbeđivanje jednake dostupnosti sredstvima proizvodnje i za siromašne i, naročito, za žene, kao i primena socijalne zaštite za najugroženije.

Unapređenje upravljanja - na principima transparentnosti, odgovornosti, vladavine prava i ljudskih sloboda je takođe od suštinskog značaja.Među ostalim prioritetima je nužnost da se smanji gubitak i bacanje hrane jer se procenjuje da se na taj način izgubi oko trećina svetske proizvodnje na ovom sektoru.Osim o kvantitetu, mora se više povesti računa i o kvalitetu hrane jer od manjka mikro nutritivnih elemenata u ishrani pati više od 1,4 milijarde odraslih ljudi u svetu, što je uzrok raznih bolesti vezanih za ishranu, uključujući i gojaznost.