Tufahije

Sastojci:
♦ 8 jabuka
♦ 200 g šećera
♦ 100 g oraha
♦ 1 belance
♦ 1 limun
♦ 1 l vode
♦ 2 vanilin-šećera
♦ šlag

Priprema:
Jabuke oprati, oguliti i izdubiti im sredinu. Vodu staviti da se kuva sa 50 grama šećera, vanilin-šećerom i sokom od limuna, pa kad provri, u nju spustiti jabuke i poklopiti. Čim omekšaju, izvaditi ih, a u istu vodu staviti preostali šećer.

Kad sirup prokuva, procediti ga i ostaviti da se ohladi. Kuvane jabuke nafilovati umućenim snegom od belanceta u koji ste umešali mlevene orahe i vanilin-šećer. Jabuke poslagati u pleh i peći 15 minuta na 180 stepeni, a kad se ispeku, izvaditi ih i preliti proceđenim toplim sirupom. Pre posluživanja tufahije ukrasiti umućenim šlagom.