Jedite nar, dobar je za seks!

Pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, smanjuje stres i čak se pokazao da je uspešan u poboljšanju seksualnog života

Nar usporava proces oksidacije u telu i prirodna je zaštita od procesa starenja, utvrdili su naučnici. Pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, smanjuje stres i čak se pokazao da je uspešan u poboljšanju seksualnog života!

Ekstrakt celog ploda, uključujući srž, koru i semenke, jelo je svakodnevno 60 volontera tokom mesec dana.

Istraživanja su pokazala da dnevna doza šipka može da usporiti proces starenja DNK. Nar, čini se, usporava proces oksidacije u ćelijama DNK koje se prirodno javlja tokom vremena, utvrdili su naučnici u privatnom laboratoriju u Španiji. Taj se eliksir mladosti, tvrde, nalazi u malim količinama u soku, ali uglavnom u nejestivoj kori i beloj srži koja je pretvorena u pilule i piće.

"Jako smo uzbuđeni zbog ovog istraživanja za kojeg verujemo da pokazuje kako redovna jedenje ekstrakta nara može da usporiti proces oksidacije DNK", kaže dr Seržo Streitenberger koji je vodio istraživanje.

Nar je vekovima poznat kao super-namirnica, jer je bogat vitaminima A, C i E, gvožđem i antioksidantima, hemijskim spojevima koji mogu neutrališu štetne molekule kiseonika, odnosno slobodne radikale.

Prošle godine naučnici na Univerzitetu Kvin Margaret u Edinburgu utvrdili da sok od šipka može smanjiti stres na poslu. Osim što je dobar za srce, što smanjuje stres i čini nas srećnim, nar poboljšava i seksualni život.