Mladi u Srbiji ne znaju da koriste kontracepciju

U Beogradu polovina roditelja kojima su deca seksualno aktivna ne razgovara sa njima o korištenju kontracepcije, a druga polovina o tome govori sa autoritetom

BEOGRAD - Procenjuje se da u Srbiji godišnje oko 10.000 devojaka mlađih od 22 godine uradi abortus, a dr Zoran Stanković iz Instituta za majku i dete ocenjuje da Srbiji nedostaje kontinuirana edukacija mladih kako da se zaštitili od neželjene trudnoće, ali i polno prenosivih bolesti.

On je istakao da mladi znaju da postoji kontracepcija, ali da malo njih ima veštinu da je koristi, da koriste kondom, pilule za kontracepciju, pilulu za dan posle.

Dr Stanković je naglasio da se u svim ozbiljnim društvima iz generacije u generaciju ulaže u mlade u njihovu seksualnost i da mnogo veću ulogu na sebe moraju da preuzmu škola, ali i roditelji.

"U Beogradu polovina roditelja kojima su deca seksualno aktivna ne razgovara sa njima o korištenju kontracepcije, a druga polovina o tome govori sa autoritetom. Možemo da zamislimo kako je u manjim sredinama", rekao je dr Stanković.

On je dodao da osim roditelja značajnu ulogu ima i škola, ali da kada se pomene uvođenje seksualnog obrazovanja u škole, uvek se dobija isti odgovor da je školski sistem preopterećen.

"Mi danas imamo loše stanje gde je mladima narušeno reproduktivno zdravlje. Posledice toga vidimo godinama kasnije kada počnemo da lečimo sterilitet, kada dođu godine kada planiraju porodicu. Sterilitet je jedna od najtežih posledica prekida trudnoće", rekao je dr Stanković.