Zbog čega razvedene osobe najviše žale!

Mnoge savete o braku treba slušati od ljudi koji nisu uspeli da ga sačuvaju jer oni najbolje znaju kako u nekim bračnim situacijama NE TREBA postupati

Učite na tuđim greškama.
Tim psihologa koji su radili sa partnerima s bračnim problemima i koji su se kasnije i razveli, godinama je prikupljao podatke o njihovom odnosu i greškama koje su pravili. Većina njih je rekla da postoji pet ključnih stvari koje u braku ni po koju cenu ne treba raditi. Evo o čemu se radi...


1. Pokazujte partneru da ga volite

Sitni komplimenti, rečenica „volim te“ i držanje za ruke u braku i te kako mnogo znače. Najvažniji način prikazivanja naklonosti bračnom partneru jeste iskazivanje ljubavi, poverenje i davanje podrške jer će se samo tako pored vas osećati dobro, brak će biti kvalitetniji i imaće više šanse da opstane.

2. Ne krivite uvek partnera

Ako imate problem koji kvari bračnu harmoniju, neodložno razgovarajte o tome i pitajte partnera za njegovo viđenje situacije jer isti problem iz njegovog ugla može biti drugačiji. I zapamtite, vaša veza ima perspektivu samo se ako se i vaša i partnerova volja i želja udruže!

3. Komunikacija je ključna stvar

Čak 90 odsto razvedenih parova navelo je da bi u sledećem braku pre svega promenilo način komunikacije sa supružnikom. Zato primenite metodu koja se zove „aktivno slušanje“ - potrudite se da čujete šta partner govori i da dobro razumete ono o čemu priča. Da bi komunikacija bila bolja, partneri bi što više trebalo da otkriju o sebi, a to se najbolje radi ćaskajući u krevetu pred spavanje ili uz dnevno ispijanje kafice.

4. Prošlost ostavite iza sebe

Ako želite zdrav odnos s partnerom, prošlost treba da ostane tamo gde joj je i mesto. Ne zamarajte se ljubomorom zbog ranijih partnerovih veza ili ružnim rečima kojima vas je prošle godine „počastila“ svekrva ili tašta. Takođe, treba zaboraviti i na traume iz detinjstva zbog kojih niste imali poverenja u ljude. Ako vas nešto mnogo muči, razgovarajte o tome s prijateljima ili bez stida potražite stručnu pomoć bračnog savetnika.

Pričajte o novcu

Novac je jedan od glavnih razloga za svađu u brakovima. Zato o njemu razgovarajte često, a ne samo onda kada treba platiti režije, kad se nagomilaju dugovi i kad se nađete u ogromnim finansijskim problemima.