Vijagra za žene u spreju za nos

Terapija bi se unosila u telo u obliku kapi za nos, a počela bi delovati dva sata nakon korišćenja. Efekat bi opao nakon šest sati

Doživljavanje orgazma je nedostižno za skoro 30 odsto žena, ali nova terapija, koja je trenutno u fazi testiranja, mogla bi drastično da smanji taj broj.

Anorgazmija, nesposobnost žene da doživi orgazam, jedan je od najčešćih seksualnih problema kod žena. Iako od toga pati svaka treća žena, trenutno su jedini dostupni tretmani psihoterapije i seksualne terapije.

Međutim, naučnici sa Univerziteta Monađ u Australiji, koje predvodi profesorica Suzan Dejvis, testiraju efikasnost terapije za anorgazmiju koja se bazira na testosteronu.

"Očekujemo da će terapija funkcionisati kao neka vrsta Vijagre za žene. To nije dugoročna vrsta terapije. Žene ovaj lek mogu koristiti samo onda kada očekuju seksualni odnos. Ranije smo pokazali da kod žena sa niskom zainteresovanošću za seks terapije sa testosteronom poboljšavaju želju za seksom i uzbuđenost, ali i poboljšavaju šanse da doživi orgazam", rekla je Dejvisova.

Terapija bi se unosila u telo u obliku kapi za nos, a počela bi delovati dva sata nakon korišćenja. Efekat bi opao nakon šest sati.

Naučnici se nadaju da će pronaći dovoljan broj žena, starosti od 18 do 49 godina, koje su doživele anorgazmiju i koje bi bile želele da učestvuju u testiranju. Pored Australije, testiranje će biti urađeno i u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.