Grčka baklava
Sastojci
♦ 12 listova za baklavu
♦ 350 g mlevenih oraha
♦ 50 g prezli
♦ 200 g maslaca za sirup
♦ 400 g šećera
♦ 2,5 dl vode
♦ pola limuna isečenog na kolutove
♦ 1 kašika svežeg limunovog soka
Priprema
Izmešati orahe i prezle. Jedan list kore premazati istopljenim maslacem, preko njega staviti drugi list, takođe ga premazati maslacem, pa posuti sa pet kašika prethodno pripremljene smese. Kore iseći na trake širine četiri centimetra, pa ih čvrsto umotati u mali valjak. Možete da umotate i ceo list pa da ga kasnije isečete, ali listovi mogu da se smežuraju ili da baklava ne bude čvrsto umotana. Ređati u podmazanu tepsiju, svaku baklavicu premazati istopljenim maslacem i peći na 180 stepeni oko pola sata. Za sirup prokuvati šećer, vodu i isečene kolutove limuna, skinuti sa vatre pa po želji dodati i limunov sok. Prohlađene baklavice zaliti vrućim sirupom.