Bundevara na sremski način

RTS
Za pravu sremsku bundevaru potrebno je prvo napraviti testo za razvlačenje. Brašno, mlaka voda i malo soli, osnovni su sastojci testa koje je daleko lepše od gotovih kora, kaže Sofija Knežević iz Rivice

RIVICA - Jedan od najlepših sremskih specijaliteta je svakako i pita bundevara. Sada je pravo vreme za ovaj slatki specijalitet, a Sremci kažu da je najlepša sa rastezanim testom koje danas prave tek poneke domaćice.

"Za pravu sremsku bundevaru potrebno je prvo napraviti testo za razvlačenje. Brašno, mlaka voda i malo soli, osnovni su sastojci testa koje je daleko lepše od gotovih kora koje koriste moderne domaćice", kaže Sofija Knežević iz Rivice, koja je uvek spremna da svojim ukućanima, ali i iznenadnim gostima napravi ukusnu bundevaru. "To je nešto najlepše i nema prave pite bundevare bez rastezanog testa, što je i najjednostavnije", dodaje Sofija.

Najteži deo posla kod spremanja pite je razvlačenje testa. Listovi u koje se stavljau bundeve moraju biti tanki, što ne polazi baš svim domaćicama za rukom.

Vešte ruke ove rivičanke sada ne greše, a to što testo pri razvlačenju ne puca pripisuje umešnosti, ali i strpljenju. "To se sve radi polako, testo se hvata od dole, a potrebna je samo dobra volja, što ove mlade domaćice nemaju", kaže Sofija.

Ipak domaćica je zadovoljna tek kada je bundevara ispečena i isečena na jednaka parčad. Valja je posuti i šećerom što će samo poboljšati ukus kome teško ko može odoleti.

Kod izbora ovog specijaliteta greške nema, jer lepota bundeve i ovog kolača je, kažu sremice, u jednostavnosti.