Špikovani teleći vrat

Sastojci:
♦ 1/2 kg telećeg vrata
♦ 2-3 glavice belog luka
♦ 100 g mesnate slanine
♦ so
♦ biozačin
♦ voda
♦ ulje

Priprema:
Vrat začinite, pa ga mestimično probušite vrhom noža i u tu rupicu ugurajte beli luk i slaninu (nju dodatno iseckajte na sitne kocke, a čenove belog luka prepolovite uzduž).

Meso stavite u jednu veliku vatrostalnu posudu, u kojoj treba da bude mesta i za saft.

Dodajte vode skoro da prekrije meso i 2 dl ulja. Poklopite i stavite na laganu vatru da se kuva. U zavisnosti od veličine komada mesa, toliko će trajati i kuvanje (obično oko 1 h).

Tokom pečenja potrebno je okretati meso. Kada voda ispari i meso dobije lepu reš boju, gotovo je. Ako u toku kuvanja voda ispari a vama se čini da meso još uvek tvrdo, slobodno dodajte još vode (ne mnogo) i još malo kuvajte.