Trikovi s maslacem koje treba znati

Ovu namirnicu nikad nemojte zamenjivati margarinom jer jelo neće imati istu aromu

Oplemenjuje jela.
Pire krompir, sosovi i kolači nemaju tako dobar ukus ako se u njih ne stavi malo maslaca, a uz pomoć nekoliko trikova koje vam donosimo vaša jela će biti ukusnija.

♦ Tajna savršenog sosa je u dodavanju hladnog maslaca na kraju kuvanja. Isecite ga na kockice i dodajte jednu po jednu lagano, mešajući, u vreo sos na laganoj vatri. Nastavite da dodajete puter i mešate sve dok se potpuno ne rastopi. Na 250 ml sosa koristite oko četvrtine šoljice putera. Ako se hladni puter polako dodaje u vruć umak, ravnomerno će se rastopiti i bolje povezati.

♦ Ako u receptu za keks ili kolače treba da koristite omekšali puter, maslac treba da bude toliko mek da ostaju udubljenja kad ga dirate prstima, ali ne sme biti toliko mekan da ga možete probiti prstom.

♦ Kako biste zadržali svež ukus maslaca, na sobnoj temperaturi u poklopljenoj posudi držite samo količinu koju planirate da potrošite u sledeća dva-tri dana. Međutim, tokom letnjih dana na sobnoj temperaturi ga smete držati najviše jedan dan.

♦ Svežinu maslaca održaćete i ako ga dobro umotate. Pažljivo ga zamotajte u papir koji u sebi sadrži foliju i odsecite taman toliko koliko vam je potrebno, a ostatak ponovo zamotajte.

♦ Maslac je najbolji dok je svež. Kako biste ga očuvali što duže, kupujte samo količinu koju nameravate da iskoristite u sledećih nedelju do dve. Ako naletite na povoljnu cenu putera u prodavnici, a svesni ste da nećete moći da ga iskoristite za tih nedelju ili dve, najbolje je da ga zamrznete.