Prste da poližeš

Hleb sa belim lukom

Sastojci

♦ 1/2 kg brašna
♦ pola kašičice soli
♦ 1 kesica instant kvasca
♦ 1 kašičica šećera
♦ 300 ml mlake vode
♦ 2 čena belog luka
♦ 2 kašike maslinovog ulja
♦ kašika svežeg peršuna
♦ so
♦ biber


Priprema

Prosejte brašno i napravite rupu u sredini. Pomešajte kvasac, šećer i mlaku vodu i pustite da odstoji deset minuta da nadođe. Sipajte kvasac u rupu, dodajte so, postepeno sipajte mlaku vodu i zamesite glatko testo. Ostavite ga da odstoji pola sata, pa ga podelite na tri loptice.
Svaku razvaljajte u oblik hlepčića i pustite da se odmore petnaestak minuta.
U međuvremenu najsitnije naseckajte beli luk, pomešajte ga s uljem i dobro sjedinite. Premažite svaki hlepčić, pospite ga peršunom i, ako volite, biberom, i pecite na 190 stepeni. Služite tek kad se malo ohladi.