Život

Delotvorna ekspres dijeta

Na ovom režimu ishrane možete da izgubite čak pet kilograma

Ekspres dijeta je veoma jednostavna i, za razliku od drugih, može da se drži duže od tri dana bez posledica po zdravlje. Traje sedam dana a jelovnik je dobro izbalansirana kombinacija masnoća, proteina, ugljenih hidrata, minerala i vitamina. Suština ekspres dijete je u tome da se tokom dana unese 1.000-1.200 kalorija podeljenih u pet obroka. Jedini uslov za ovu dijetu je da imate dovoljno vremena da u miru možete da se posvetite sebi.

Tokom tih sedam dana trajanja dijete ješćete hranu koja sadrži obilje vitamina i minerala. Tokom dana trebalo bi da pojedete tri vrste namirnica koje su vam date u jelovniku, a sveže voće i povrće možete da jedete između obroka. Ješćete proteine koji telo štite od zamora i gubljenja mišićne mase, ugljene hidrate u različitim namirnicama - hlebu, pirinču, krompiru ili testeninama. Oni su telu glavni izvor energije. Naravno, beli šećer trebalo bi da bude potpuno isključen iz ishrane.

Prvi dan
doručak: dve čaše soka od pomorandže i tri supene kašike kuvanog muslija
ručak: 180 g ribe sa 15 g zelenog pasulja i 20 g svežeg hleba
večera: 80 g kuvane testenine s paradajz sosom ili kuvanim jajetom

Drugi dan
doručak: čaša soka od borovnice i kriška svežeg integralnog hleba
ručak: salata od dva paradajza, 100 g kupusa, kašika barenog graška. Začinite uljem i dodajte komad hleba sa sirom
večera: 80 g špageta sa svežim povrćem

Treći dan
doručak: jogurt s kriškom crnog hleba
ručak: 200 g pečene morske ribe s kuvanim povrćem
večera: 70 g pirinča sa 100 g zelenog povrća

Četvrti dan
doručak: biljni čaj, tost i jabuka
ručak: 100 g škampa ili drugih morskih plodova, 200 g kuvane šargarepe i 50 g pasulja
večera: 50 g testenine s povrćem i 40 g rendanog sira

Peti dan
doručak: čaša obranog mleka s tri supene kašike heljde
ručak: 150 g zelene salate s kuvanim jajetom i kriška hleba, pola jabuke i pet oraha
večera: kuvana manja lignja ili kuvani pileći batak, 50 g pirinča, 150 g rendane sveže šargarepe

Šesti dan
doručak: pasirana šargarepa i čaša surutke s nekoliko biskvita
ručak: 150 g pečenog pilećeg belog mesa i salata od paradajza
večera: 50 g kuvanog pirinča sa 50 g pečuraka

Sedmi dan
doručak: jedna pomorandža, čaša voćnog čaja i dva biskvita
ručak: supa od povrća
večera: 60 g kuvanog pirinča, prženo jaje i 100 g spanaća s kriškom crnog hleba