Promenite način rada

I pohovano može biti zdravo

Kad spremate piletinu, obavezno joj uklonite kožicu, marinirajte je u mleku i umesto celog jajeta u koje je umačete koristite samo balance

Spremite zdrav obrok.
Kako bi piletina bila hrskava a zdrava, najbolje je pre pohovanja ukloniti kožu, koja je najmasniji deo mesa. Uobičajena smesa za pohovanje sastoji se od brašna, umućenog jajeta i prezli, ali biće mnogo ukusnija i laganija ako celo jaje zamenite belancetom, a pšenično brašno integralnim.

Ukusnije sa susamom

Takođe, za još zdraviju varijantu prezle možete pomešati sa susamom ili ih zameniti kukuruznim ili zobenim pahuljicama.

Ako volite egzotične ukuse, meso uvaljajte u seckane bademe ili kikiriki, a želite li da piletina bude šarenija, prezle pomešajte s malo aleve paprike ili iseckanog peršuna.

Meso će biti sočnije i mekanije ako ga pre pohovanja ostavite da odstoji u mleku barem pola sata, a uz to će i bolje upijati arome ostalih sastojaka, naročito začina.

Ipak, ono što prženu piletinu najčešće čini nezdravom, jeste prženje u dubokom ulju. Mnogo bolje rešenje je peći je u rerni, i to na plehu obloženom masnim papirom, pa je zatim poprskati uljem (sipati ga u bočicu s raspršivačem). Ono će snažnije pričvrstiti smesu za pohovanje uz meso.

Meso pecite u rerni

Da bi se dobro ispekla, piletinu valja peći u prethodno zagrejanoj rerni, i to na temperaturi ne nižoj od 200 stepeni. Pleh prekrijte aluminijumskom folijom, pa je 10 minuta pre pečenja skinite kako bi se meso odozgo zapeklo i dobilo lepu boju.