SAD: Albanci, ne čačkajte Srbiju!

Američka administracija poručila albanskim liderima da ne zagovaraju ideju o velikoj Albaniji i da se ne mešaju u poslove Srbije

BEOGRAD - Ajd sad - tišina.
Administracija u Vašingtonu upozorila je albanske lidere da prestanu da potpiruju nacionalizam i pričaju o stvaranju velike Albanije, istovremeno im otvoreno naglasivši da se ne mešaju u poslove srpske države, navodi se u pismu Stejt departmenta upućenom albanskom ministarstvu spoljnih poslova.

Amerikanci su reagovali, prenosi Rojters, nakon što su iz Albanije, pred junske izbore, sve češće počele da se čuju nacionalističke izjave koje se odnose na susedne države, gde žive milioni etničkih Albanaca. U dopisu upućenom albanskom ministarstvu Stejt department piše da se lideri te zemlje zaglibljuju u potencijalno opasnu priču s obzirom na istoriju etničkih konflikata na Balkanu.
- Takve izjave neće samo promovisati još ekstremnije ponašanje već će podstaći nasilje, ugroziti mir i stabilnost i uticati na naše odnose - navodi se u pismu.

Profesor na FPN Predrag Simić kaže da je ovo packa Albancima.
- Ovo je poruka Albancima, njihovim štićenicima, da su otišli predaleko - kaže Simić i podseća da su Albanci sada trijumfalno raspoloženi jer su na pragu da posle 150 godina postignu nezavisnost Kosova.

I naš nekadašnji ambasador u Nemačkoj Ognjen Pribićević kaže da ovo pismo nema nikakvog značaja za nas - da je to opomena Albancima da pripaze šta pričaju.
- To se i ranije dešavalo, posebno kada Albanci pređu granicu dozvoljenog, a priče o velikoj Albaniji to svakako jesu - dodaje Pribićević.

Eksplozija u Kosovskoj Mitrovici

U severnoj Kosovskoj Mitrovici, u Ulici Lole Ribara, juče ujutru, oko 2.30 časova, došlo je do eksplozije, u kojoj nije bilo povređenih, a na zgradi je pričinjena manja materijalna šteta. Motivi napada i počinioci zasad su nepoznati.

Nepodnošljivi

Prošlog novembra šef grčke diplomatije bojkotovao je proslavu stogodišnjice albanske države zbog izjava premijera Salija Beriše o albanskim zemljama, a isto je uradio i predsednik Makedonije.

2001. Sukobi Albanaca i lokalnog stanovništva u Makedoniji
1999. Sukobi Albanaca i Srba na Kosovu i Metohiji
1999-2001. Sukobi Albanaca i Srba na jugu Srbije - u Preševu, Bujanovcu i delu Medveđe