OPASNO: I druga hrana puna otrova!
BEOGRAD - Nagrabusili smo, ali načisto!
Mleko je samo jedna od namirnica u kojoj se nalazi toksični aflatoksin. Problem u Srbiji je stočna hrana napravljena od kukuruza zatrovanog ovom hemikalijom, što je u našoj zemlji otkriveno još na jesen. To znači da će se ova kancerogena supstanca pojaviti u svim proizvodima koji su nastali kao posledica ishrane životinja zatrovanim kukuruzom.
Pored mleka i mlečnih proizvoda, toksin se može naći u životinjskom mesu, mesnim prerađevinama, jajima... Kada će i da li će i to kontrolisati nadležni iz Ministarstva poljoprivrede, do zaključenja ovog broja nismo saznali.
- Ne znamo da li ćemo danas moći da vam odgovorimo - kratko su nam rekli u resornom ministarstvu.
U Srbiji i zemljama Evropske unije gornja granica je 0,050 µg/kg za mleko i mlečne proizvode, dok je u EU granica za dečje proizvode niža i iznosi 0,25 µg/kg.
Inače, moguće je smanjiti koncentraciju aflatoksina u organizmu životinje dodavanjem minerala koji omogućavaju da ona kroz izlučevine izbaci otrov iz organizma i ne veže ga u meso.
Utvrđeno je da dijeta koja podrazumeva veći unos povrća, posebno šargarepe, celera i peršuna, znatno smanjuje kancerogene efekte aflatoksina.
Najugroženija deca
Pošto je aflatoksin široko rasprostranjen u prirodi, ljudski organizam tokom života razvija sistem zaštite i visoku toleranciju na ovu hemikaliju. Upravo zbog toga su deca najugroženija, a ukoliko smo stalno izloženi njegovom dejstvu, opasnosti od oboljenja su veće. Najčešća bolest koja se javlja jeste upravo rak jetre. Lekari ističu da bi najmlađi svakako trebalo da izbegavaju proizvode kod kojih postoji rizik zagađenja koliko god je to moguće.
Izloženost aflatoksinima kod ljudi može se otkriti na osnovu analize krvi.