BEOGRAD - Povišene količine aflatokisna M1 koje su nađene u mleku u Srbiji ne predstavljaju rizik po zdravlje ni u slučaju da je takva namirnica konzumirana, poručili su stručnjaci na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije.
Kako su ocenili učesnici skupa, nema razloga za paniku, situacija će brzo biti rešena i u Srbiji se pije zdravo mleko, a treba isključiti mogućnost da se aflatoskin pojavi u mesu i jajima.
Načelnik Nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja Slavica Vučinić objasnila je da su u Srbiji u mleku pronađenje povišene količine afltkosina između 0,05 do nešto više od 0,1 mikrograma po kilogramu, a da prisustvo i do 0,5 miligrama ne predstsvlja rizik po zdravlje.
"Da bi se što više neutralizovao bilo kakav negativan efekat prisustva te materije i postigla maksimalna bezbednost donose se strogi pravilnici", dodala je Vučinić.
Slađana Šobajić sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu objasnila je da u ekstremnim slučajevima aflatoksin može izazvati kancer jefte, genetske poremećaje i druge negativne efekte po zdravlje, ali da je ta mogućnost u Srbiji isključena.
Ona je ukazala da je nemoguća nulta vrednost te materije u hrani, ali da je rizik od oboljevanja mali.
Dragoslava Radin sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu istakla je da ukoliko je aflatoksin prisutan u mleku, ne može da se ukloni iz jogurta i kiselog melka dok je situacija sa sirevima nešto drugačija.
"Količine aflatkisona pronađene u mleku nisu alarmantne, ali on se ne može uništiti, jer je otporan i na visoke temperature, može se malo neutralisati na tempertauri od 250 stepeni celzijusovih", objasnila je Radin.
Profesor na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Dragan Glamočić rekao je da nema mesta panici, ali da će ova situacija dosta pogoditi najpre proizvodajče mleka, koji su već dugo u teškoj ekonomskoj situaciji.
On je ponovio da se situacija može rešiti tako što se dodaju apsorbenti u stočnu hranu i za pet dana može se rešiti taj problem.
Dragan Šefer sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu rekao je da se ove godine javio problem sa aflatoskinom zbog klimatskih uslova i stalnog porasta temerature, što prouzrokuje pojavu plesni.
Stručnjaci: Nema opasnosti po zdravlje zbog aflatoksina
Objavljeno
23.02.2013. 14:40h
→ 04.08.2016. 12:28h
U mleku su pronađenje povišene količine afltkosina između 0,05 do nešto više od 0,1 mikrograma po kilogramu, a prisustvo i do 0,5 miligrama ne predstsvlja rizik po zdravlje, navela je Slavica Vučinić, načelnik Nacionalnog centra VMA