Povišene količine aflatoksina M1 koje su nađene u mleku ne predstavljaju rizik po zdravlje, tvrde stručnjaci
BEOGRAD - Lakše se diše.
U Privrednoj komori Srbije stručnjaci su juče poručili da povišene količine aflatoksina M1 koje su nađene u mleku u Srbiji ne predstavljaju rizik po zdravlje. Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA, rekla je da nema razloga za paniku.
- U Srbiji su u mleku pronađene povišene količine aflatoksina od 0,05 do nešto više od 0,1 mikrogram po kilogramu, a prisustvo i do 0,5 mikrograma ne predstavlja rizik po zdravlje - kaže Vučinićeva.
Dragoslava Radin s Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu rekla je da ukoliko je aflatoksin prisutan u mleku, on ne može da se ukloni iz jogurta i kiselog mleka.
- Količine aflatoksina pronađene u mleku nisu alarmantne, ali se on ne može uništiti jer je otporan i na visoke temperature. Može se samo malo neutralisati na temperaturi od 250 stepeni - kaže Radinova.
Situacija s mesom je nešto drugačija, ocenili su stručnjaci. Dragan Glamočić s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu rekao je da nema bojazni da će se u mesu pojaviti aflatoksin.
- Aflatoksin prolazi kroz jetru i bubrege, mala je verovatnoća da se može pojaviti u mišićima - objasnio je Glamočić i dodao da će ova situacija pogoditi proizvođače mleka, koji su ionako već dugo u teškoj ekonomskoj situaciji.
(D. T.)
U Privrednoj komori Srbije stručnjaci su juče poručili da povišene količine aflatoksina M1 koje su nađene u mleku u Srbiji ne predstavljaju rizik po zdravlje. Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA, rekla je da nema razloga za paniku.
- U Srbiji su u mleku pronađene povišene količine aflatoksina od 0,05 do nešto više od 0,1 mikrogram po kilogramu, a prisustvo i do 0,5 mikrograma ne predstavlja rizik po zdravlje - kaže Vučinićeva.
Dragoslava Radin s Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu rekla je da ukoliko je aflatoksin prisutan u mleku, on ne može da se ukloni iz jogurta i kiselog mleka.
- Količine aflatoksina pronađene u mleku nisu alarmantne, ali se on ne može uništiti jer je otporan i na visoke temperature. Može se samo malo neutralisati na temperaturi od 250 stepeni - kaže Radinova.
Situacija s mesom je nešto drugačija, ocenili su stručnjaci. Dragan Glamočić s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu rekao je da nema bojazni da će se u mesu pojaviti aflatoksin.
- Aflatoksin prolazi kroz jetru i bubrege, mala je verovatnoća da se može pojaviti u mišićima - objasnio je Glamočić i dodao da će ova situacija pogoditi proizvođače mleka, koji su ionako već dugo u teškoj ekonomskoj situaciji.
(D. T.)
Ministar Knežević: U prodaji ispravno mleko
Goran Knežević, ministar poljoprivrede, izjavio je da očekuje da će se u narednih nedelju dana u prodaji pojaviti mleko potpuno ispravno za upotrebu.
- Rezultati analiza trebalo bi da budu gotovi u ponedeljak, kad će početi i nabavka određenih supstanci čiji je cilj da doprinesu da se iz organizma stočnih grla što pre izbace određeni toksini ako postoje - kaže Knežević i dodaje da mleko koje je povučeno s tržišta nije neispravno, već se samo sumnja da je zaraženo aflatoksinom.