Današnji nivo razvoja nauke doveo je do toga da se direktno može petljati delovima genetskog materijala biljaka i životinja, a sve u cilju dobijanja jeftinije hrane i hrane boljeg kvaliteta. Prethodno su ljudi kalemili biljke, ukrštali životinje iz istih razloga. I šta sad? Ono što danas brine jeste mogući negativni uticaj hrane nastale od GMO na zdravlje ljudi.
Realno, o tome postoje vrlo oprečni podaci u nauci zato što još nije napravljeno nezavisno međunarodno ekspertsko telo koje bi obavilo sva potrebna ispitivanja i, što je najvažnije, čiji bi rad bio potpuno nezavisno finansiran. Njihova obaveza bila bi da o svojim nalazima obaveste najširu svetsku javnost. No, s obzirom na to da tako nešto još nije u planu, javnost mora biti obaveštena o svim mogućim uticajima upotrebe GMO, kao i o tome da sva hrana koja je sadrži GMO mora biti propisno i vidno obeležena. To bi omogućilo praćenje bilo kakvog potencijalno štetnog efekta na zdravlje onih koji su je koristili.
Takođe, smatram da bi bebe, deca i osobe u razvoju trebalo da izbegavaju tu vrstu hrane, bar dok nauka ne zauzme potpuno jasan i nedvosmislen stav o odsustvu svakog štetnog uticaja na zdravlje ljudi. Na kraju bih napomenuo da svaka genetski izmenjena hrana, po mom duboko ličnom uverenju, nosi potencijal da mnogo češće dovodi do alergijskih reakcija, a svedoci smo da je u protekloj deceniji došlo do drastičnog povećanja broja tih slučajeva.
Ko može da prevari prirodu?
Objavljeno
25.02.2013. 10:38h
→ 03.08.2016. 4:52h
Najšira javnost mora biti obaveštena o svim mogućim uticajima upotrebe GMO, kao i o tome da sva hrana koja je sadrži GMO mora biti propisno i vidno obeležena