JOHANESBURG - Južnoafrički stručnjaci za bezbednost hrane saopštili su danas da su u proizvodima označenim kao govedina pronašli magareće, kozje i bivolje meso.
Studija, koju su objavila trojica profesora sa Univerziteta Stelenboš, pokazuje da je 99 od 139 uzoraka sadržalo meso koje nije označeno na proizvodnoj etiketi.
Najveći procenat kozjeg, magarećeg i bivoljeg mesa nađen je u kobasicama i hamburgerima od govedine, prenosi agencija AP.
Ova studija je otkrila da soja i gluten nisu bili označeni u 28 odsto ispitanih proizvoda, svinjetina u 37 odsto, a piletina u 23 odsto.
"Pogrešno označavanje mesnih proizvoda u Južnoafričkoj Republici je opšte rasprostranjeno, čime se ne samo krše propisi o označavanju hrane, već to takođe može imati negativne posledice po zdravlje ljudi", rekao je koautor ovog istraživanja, profesor Lorens C. Hofman
On je, takođe, ukazao da u tim proizvodima nije pronađeno konjsko meso.