GRAĐANI OPREZ: Zbog nigerijske šeme umalo ostali bez letovanja

Krstići su se preko mejla dogovorili s vlasnicom vile o ceni, a kada su dobili račun na koji su uplatili 30 odsto od ukupne cene shvatili su da je neko iz Nijegrije pokupio novac

BEOGRAD – Ugovaranje preko interneta je svakako najbrži način, ali ne i najbolji način da se obezebedi letovanje u Grčkoj što je osetila porodica Krstić na svojim leđima.

Porodica Krstić je pet godina bez ikakvih problema preko interneta nalazila smeštaj za letovanje u Grčkoj, ali se iznenada utvrdilo da je neko iz Nigerije umešao u prepisku i za samo jedno slovo promenio adersu na koji su Krstići poslali svoj mejl.

Krstići su se preko mejla dogovorili s vlasnicom vile o smeštaju i ceni, dobili su račun na koji su uplatili 30 odsto od ukupne cene aranžamana, ali je umesto vlasnice neko iz Nigerije pokupio novac i to baš iz Nigerije.

"Prvo samo dobili od stvarnog vlasnika apartmana račun Pireus banke i mi odgovaramo, pošto smo to radili za četiri porodice, da sačeka par dana da skupimo novac, kada smo javili da smo skupili novac dobijamo poruku koja glasi da su odlučili da uplatimo na isto ime preko Vestern uniona, ispričao je Vlada Krstić.

Sumnja je bila opravdana, ispostavilo se da se neko iz Nigerije umešao u prepisku i za samo jedno slovo promenio adresu na koju su Krstići slali mejl.

"Kada je počeo da traži još novca uplatili smo 30 posto avansa, on je nastavio da traži još novca sa obrazloženjem da hoće da renovira apartmene. Tada sam prekonrterolisao mejlove našao sve to i prijavio policiji", kaže Vlada.
Krstići su javili vlasnici iz Grčke da neko koristi njenu mejl adresu. Vlada Krstić kaže da su pozvani na letovanje.

Načelnik Odeljenja za borbu protiv visoko tehnološkog kriminal Saša Živanović kaže da je policija utvrdila da je elektronska poruka poslata iz Nigerije, naverovatnije se radi o nigerijskoj prevari iz člana 419 krivičnog zakonika Nigerije.

U Nigeriji je ovo posao koji se prenosi sa kolena na koleno. Da ne bi bili otkriveni, oni obično u kasnim večernjim satima iz internet kafića šalju mejlove. Za najviše 50 dolara potplate kockara ili narkomana da otvori račun.

Kada prevareni ljudi odluče da vrate svoj novac, moraju da se pojave pred nigerijskim sudom, a to je, pokazalo se, veoma opasno.

"U dosadašnjoj praksi ostećeni koji su širom sveta odlazili u Nigeriju bili su kidnapovani i za njih je tražen otkup od njihovih porodica da se puste. Bio je slučaja kada se oštećeni pojavio u Nigeriji i umro od malarije", rekao je Živanović. On kaže da ne postoji podatak da je ijedan građanin obeštećen.

Očekuje se da će sve više biti ovakvih prevara, zato je potrebno da građani budu oprezni, kažu u odljenju za visokotehnološki kriminal.

http://www.youtube.com/watch?v=jnXwEoEojTM