Topi kilograme

Poseban plan ishrane za sve one koji su ostavili cigarete ili to planiraju

Konačno ste uspeli da prestanete da pušite! Oslobodili ste se tog poroka, ali ste zauzvrat dobili nekoliko kilograma. Navalili ste na hranu jer želju za nikotinom pokušavate da ugasite raznim grickalicama. To je normalna pojava za sve koji su prestali da puše jer u tim trenucima bivši pušač poseže za svom hranom koja mu dopadne ruku. Ne znate kako da se oduprete snažnoj nikotinskoj krizi, niti znate čime da uposlite ruke. Upravo tako se kilogrami talože.

Nutricionisti, međutim, savetuju da te trenutke nervoze ne lečite kikirikijem ili čipsom, već da se opredelite za žvake bez šećera ili jabuke. U kriznim trenucima uzmite kašiku meda od lavande ili ruzmarina, koji deluje umirujuće na organizam. Autori dijete napravili su plan ishrane od sedam dana kako bi oni koji su dobili višak kilograma uspeli da ih se reše, a oni koji tek prestaju da puše da zadrže svoju kilažu. Ova dijeta vas neće izgladnjivati, unosićete sve što je potrebno, a kilogrami će se polako topiti. Povrće, voće, piletina, tunjevina i belančevine pomoći će vam u tome. Najbitnije je pritom da znate da, čim osetite ogromnu želju za cigaretama, treba da uzmete jabuku ili vodu. I znajte, kriza traje vrlo kratko. Samo izdržite!

Prvi dan

ručak: čorba od povrća (pasulj, grašak, šargarepa, brokoli), teleći biftek s roštilja, jabuka
večera: salata od paradajza i krastavca, račici (gambori) s plotne, pomorandža

Drugi dan

ručak: supa od povrća, svinjski file s pire-krompirom, breskva
večera: zelena salata sa sirćetom, tunjevina s roštilja sa soja-sosom i integralnim pirinčem, kruška

Treći dan

ručak: svinjska krmenadla s pečenim tikvicama, integralna kifla, ananas
večera: salata od svežeg povrća, kajgana sa šampinjonima, tri parčeta tosta

Četvrti dan

ručak: čorba od kupusa, krompira i glavice luka, svinjska krmenadla s pečenim tikvicama, voćni kup
večera: salata od paradajza, grašak s mesom, kompot od šljiva

Peti dan

ručak: riblja čorba s tri kašike kuvanog pirinča, lignje u luku, jabuke
večera: tortilja od spanaća, mandarine

Šesti dan

ručak: pileći ražnjići s povrćem (plavi patlidžan, tikvice i crvena paprika), tri parčeta tosta, sok od ceđene pomorandže
večera: 100 g kuvanog krompira, 100 g mladog sira, kruška

Sedmi dan

ručak: grilovano belo pileće meso i integralni pirinač, začinjene pečene paprike, voćni jogurt
večera: pire od šargarepe i tikvice, oslić, malo svežeg ananasa