Oslobodite se kilograma

Povrće s najmanje kalorija koje sadrži veliku količinu vode pomoći će vam da na zdrav način izgubite masne naslage

Proleće nam je pred vratima, a s njim dolaze i lepši dani, koji podrazumevaju da ćemo sa sebe poskidati višak garderobe. Međutim, to znači da se treba pozdraviti i s viškom kilograma, koji su se nakupili tokom zimskih meseci i svih proslava praznika sa bogatim trpezama.

Ukoliko nameravate da te kilograme istopite na zdrav način, sada je idealan trenutak za to jer je došlo vreme kad sazreva zelena salata, koja našim jelima ne donosi samo punoću ukusa, već nam omogućava i mršavljenje. Ona ima izuzetno nisku kalorijsku vrednost - 100 grama sadrži samo 15 kalorija, što znači da se može unositi u neograničenim količinama bez posledica. Pored toga, sadrži velike količine vode, koja pomaže bržu razgradnju ostalih namirnica, pa samim tim ubrzava proces mršavljenja.

Dijeta sa zelenom salatom podrazumeva i unos ostalih namirnica, pre svega drugih vrsta povrća i raznog voća, dok je konzumiranje hleba i testenine svedeno na minimum. Njen cilj je da se na dnevnom nivou smanji broj kalorija u odnosu na neophodnu vrednost, ali da se koriste namirnice koje će organizmu omogućiti da i pored toga funkcioniše nesmetano. Dijeta će prve rezultate dati već nakon sedam dana, ali veće promene, odnosno gubitak četiri do pet kilograma, kako tvrde autori, očekujte za mesec dana.

Važno je da znate da svaki put kad u ishrani koristite zelenu salatu, ne treba da je utapate u velike količine masnih preliva i začina, jer ćete joj tako značajno povećati broj kalorija.

1. dan

doručak: 2,5 dl mleka sa tri kašike muslija
užina: čaša prirodnog soka
ručak: salata od mahunarki, 40 g integralnog hleba, 200 g bilo kog voća
večera: predjelo od blago začinjene zelene salate, 150 g pečene ribe u foliji, 200 g voća

2. dan

doručak: 2,5 dl mleka, 3 kriške integralnog tosta
užina: 200 g voća
ručak: salata od paprika, 200 g voća
večera: predjelo od salate sa zelenom salatom, šargarepom i rotkvicama, 50 g kuvanog integralnog pirinča začinjenog sa 2 paradajza, 75 grama kuvanog povrća (šargarepa, grašak, krompir), 1 kašikom kukuruza iz konzerve i maslinovim uljem, 200 g voća

3. dan

doručak: nemasni jogurt sa 3 kašike muslija
užina: čaša prirodnog soka
ručak: 100 g nemasnog mlevenog mesa, 200 g krompira, jaje, 70 g integralne testenine začinjene svežim paradajzom , 200 g voća
večera: zelena salata, 50 g spanaća kuvanog na pari, 200 g voća

4. dan

doručak: 2,5 dl mleka, 4 kriške integralnog hleba
užina: 200 g voća
ručak: 100 g nemasnog mlevenog mesa, 200 g krompira, jaje, 40 g integralnog hleba, 200 g voća
večera: zelena salata, 50 g integralnog hleba, juneća šnicla na žaru

5. dan

doručak: nemasni jogurt sa 3 kašike muslija
užina: čaša prirodnog soka
ručak: pirinač blago začinjen, 200 g voća
večera: predjelo od salate sa zelenom salatom, šargarepom i rotkvicama, 150 g pečene ribe, zapečeni patlidžan

6. dan

doručak: 2,5 dl mleka, 3 kriške integralnog tosta
užina: 200 g voća
ručak: 100 g graška skuvanog u slanoj vodi i začinjenog kašičicom tartar sosa, krastavac, 200 g voća
večera: zelena salata, supa od povrća sa 30 g mahunarki i 30 g testenine ili pirinča, 200 g voća

7. dan

doručak: nemasni jogurt, 3 kriške integralnog tosta
užina: čaša prirodnog soka
ručak: 30 g integralne testenine začinjene umakom od paradajza i 50 g graška, 50 g šunke ili pršute, 200 g voćne salate od sezonskog voća
večera: zelena salata, 2 tvrdo kuvana jaja, kuvani karfiol ili spanać, 200 g voća