Stil

Kako treba kuvati povrće

Što manje ga termički obrađujte i uvek koristite poklopac kako bi se sačuvali vitamini i minerali

Sačuvajte vitamine i minerale.

Neko povrće sadrži veliku količinu vlakana (na primer, brokoli), pa ga zbog lakšeg varenja treba kuvati, ali nikako predugo. Kako bi se što bolje iskoristili hranljivi sastojci, potrebno je znati neke bitne činjenice.

- Pošto se veliki deo vitamina i minerala gubi prilikom kuvanja i ostaje u vodi u kojoj se kuvalo, povrće je najbolje upotrebljavati za supe ili variva jer se tako hranljivi sastojci maksimalno iskorišćavaju.

- Kako bi zadržalo lepu boju i sačuvalo što više hranljivih materija, najbolje je kuvati ga na pari.

- Iako se u receptima retko kad pominje, zapamtite da se povrće nikad ne kuva ili prži bez poklopca.

- Nije preporučljivo ni potapanje povrća u vodu pre kuvanja, samo ga treba dobro oprati pod mlazom hladne vode.