Kokosovo ulje leči i neguje
Obavezno probajte.
Do pre nekoliko godina kokosovo ulje kod nas se veoma retko koristilo, a danas njegove blagodeti postaju sve očiglednije i traženije. Osim što ima veliku hranjivu vrednost, ima i farmakološko dejstvo - podstiče metabolizam, jača imunitet i deluje antibakterijski, a neki tvrde da je ono bolje od mnogih drugih seruma za kosu, krema za lice ili mleka za telo.
Naime, komercijalni proizvodi sadrže mnogo vode, koja vlaži kožu, a kad se voda osuši, telu opet treba nega. S druge strane, sitni molekuli kokosovog ulja prodiru duboko u kožu, jačaju vezivno tkivo, a ujedno pomažu i da se uklone mrtve ćelije.
Prilikom kupovine uvek treba paziti da ono bude ekstradevičansko, to jest da nije prerađivano. Ovo ulje odlično je za masažu, kožu čini mekšom i elastičnom, a sprečava stvaranje bora i staračkih fleka.
Kokosovo ulje odlično je za kosu jer pomaže u njenom rastu, vraća joj sjaj, a redovnom masažom temena smanjićete ili čak potpuno ukloniti perut.
Zanimljivo je da je ključni sastojak kokosovog ulja laurinska kiselina (jedino se nalazi još u majčinom mleku), koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko dejstvo i štiti od mnogih bolesti.
Kokosovo ulje je vrlo otporno na visoke temperature, pa ga je dobro koristiti i u pripremanju hrane, a njegova velika obožavateljka je model Miranda Ker, koja ga, osim što se njime redovno neguje, svakodnevno stavlja u salate i zeleni čaj. Osim što je stabilno na visokim temperaturama, ovo ulje je odlično jer pomaže u snižavanju holesterola.Kupuje se u prodavnicama zdrave hrane.
Za šta je još dobro
♦ Dobro deluje na sve tipove kože, a odmah nakon nanošenja koža je vidljivo mekša
♦ Odlično je kao pakovanje za kosu. Nanesite ulje na kosu, prespavajte i sutradan kosu operite na uobičajen način
♦ Odlično je za lečenje opekotina od sunca, ali i oštećenih bradavica dojilja
♦ Sadrži minerale poput gvožđe i cinka
♦ Koristi se i za masažu zglobova jer ima protivupalno dejstvo, pa pomaže kod gihta, artritisa, reume, otoka i bolova
♦ Vrlo je otporno na visoke temperature, pa se može koristiti za prženje i pečenje hrane i kao dresing za salatu