Pravi 500 bureka dnevno za pekare u Čikagu

Burek kupuju i vole podjednako i Srbi i Amerikanci, a jedina dilema je da li izabrati ovo pecivo sa sirom, jabukama, mesom ili višnjama

ČIKAGO - Kada bi neko došao u centar Čikaga i zapitao se da li ima hrane koja ima ukus baš kao u Srbiji, ili da li ima bureka, odgovor bi bio potvrdan.

Obrenovčanin Bojan Aleksić pravi burek u četiri pekare-prodavnice u Čikagu i okolini, a najviše u "Siti freš" marketu. Njegov stil oduševio je i najgledaniju TV stanicu u Čikagu Dablju-El-Es (WLS), koja je u reportaži istakla brzinu kojom Bojan sprema ogromnu količinu bureka, a posebno to što se na licu mesta priprema sve od početka do kraja.

"Ima malo razlika između bureka u Čikagu i Beogradu, ali otprilike sve je isto. U Srbiji se za pravljenje koristi svinjska, a ovde biljna mast", kaže Aleksić.

"Burek sam naučio da pravim u septembru 1993. godine i, eto, do danas to radim", objašnjava Bojan.

Prema njegovim rečima, u Čikagu živi mnogo ljudi sa prostora bivše Jugoslavije i za neke od njih se prosto podrazumeva da ova vrsta peciva mora da bude sa mesom.

"Burek pravim sa dve kore, kao pitu. To je ustvari burek-pita", objašnjava Aleksić.

Vešt je, kako kaže, u pravljenju desetak vrsta ovog peciva - sa pečurkama, jabukama, spanaćem, krompirom i drugim namirnicama.

Aleksić naporno radi, od jutra do kasne večeri, da bi napravio oko 500 bureka dnevno, što mu je prosek.

"Amerikanci znaju za burek i vole ga. Kada ga jednom probaju, uvek se vrate. Oni vole naše specijalitete", zaključuje Bojan.

http://www.youtube.com/watch?v=Dz1yoCatapk