FESTIVAL: Subotica domaćin deci iz cele Evrope

U Narodnom pozorištu u nedelju počela dvadeseta po redu međunarodna manifestacija posvećena najmlađima

Na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici u nedelju je svečano otvoren 20. Međunarodni festival pozorišta za decu.

Na ceremoniji su nastupili dečji hor Zvončići iz Novog Sada, OKUD „Mladost“ iz Subotice, Arsa sa Marsa i Kamčatsko pozorište lutaka, Petropavlovsk-Kamčatski iz Rusije, a festival je zvanično proglasio otvorenim poljski akademik prof. dr Henrik Jurkovski.

- Širom Evrope imamo festivale, ali Subotica ide dalje u tom pravcu i nudi mogućnost da upoznate ljude sa svih kontinenata. Festival je blago svih nas, blago čovečanstva - rekao je Jurkovski.

Prisutnima je dobrodošlicu poželeo gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

- Svako odgovorno društvo i država koji teže razvoju i napretku znaju koliko je vaspitanje bitno za taj strateški put, posebno najmlađih sugrađana, jer će ta deca za narednih 20-30 godina biti ljudi koji će donositi strateške odluke i trasirati razvoj društva - rekao je Dulić.

U zvaničnoj selekciji festivala predstaviće se 20 predstava iz 13 zemalja, a izvan takmičarske kategorije odigraće se još pet predstava iz Velike Britanije, Francuske, Rusije, Srbije. U okviru pratećeg programa naći će se i filmovi za decu, izložbe, radionica i muzičko-scenski program, koji promoviše dečje stvaralaštvo.

(LJ. R.)
Jovan Ćirilov

Gradonačelnik Modest Dulić prisutnima poželeo dobrodošlicu