Zapečeni karfiol sa šampinjonima

Sastojci:

♦ glavica karfiola
♦ 500 g krompira
♦ 400 g šampinjona
♦ 2 kašike brašna
♦ kašika prezli
♦ pola veze peršuna
♦ 50 g biljnog margarina
♦ mešavina začina
♦ 300 ml vode
♦ so
♦ biber

Priprema:

Karfiol operite, odvojite njegove cvetove i obarite ih u posoljenoj vodi. Za to vreme krompir oljuštite, operite, isecite na kockice i posebno skuvajte, takođe u posoljenoj vodi. Kuvani krompir procedite, izgnječite ga viljuškom, pa mu dodajte margarin i izmiksajte ga kao za pire.

Isecite šampinjone na komadiće, a one sitnije možete da ostavite cele, i propržite ih na malo ulja. Dodajte im brašno i nalijte vodu. Tu smesu kuvajte dok se ne dobije sos srednje gustine. U njega naseckajte peršun, a sve začinite mešavinom začina i biberom po ukusu.

Dok se to priprema, vatrostalnu posudu srednje veličine premažite margarinom, sipajte skuvani krompir i izravnajte. Preko krompira poređajte obareni i proceđeni karfiol, a zatim i pripremljen sos od šampinjona, pa sve to pospite prezlama. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-20 minuta.

Savet:

Nikad nemojte podgrevati jela s pečurkama jer se tako stvaraju toksini.