Sladoled od kafe i čokolade

Sastojci

♦ 8 žumanaca
♦ 150 g smeđeg šećera
♦ 600 ml slatke pavlake
♦ 2 kašike instant kafe
♦ 2 kašike konjaka
♦ 150 g tamne čokolade
♦ 1 kašika kakaoa u prahu

Priprema
U posudi izmiksajte žumanca dok smesa ne postane bleda i povezana. U lončić sipajte slatku pavlaku, dodajte kafu i zagrejte na laganoj vatri uz mešanje, dok skoro ne provri.
U pavlaku počnite polako da sipate izmućena žumanca uz konstantno mešanje varjačom.

Dodajte i konjak, pa nastavite da mešate dok ne dobijete gustu kremu poput pudinga.
Čokoladu otopite na pari i dodajte kakao u prahu. Potpuno otopljenu čokoladu uspite u kremu i sve dobro izmešajte dok se ne poveže. Ostavite da se malo ohladi.

Smesu sipajte u plastične posude i ostavite u zamrzivaču četiri sata.
Poluzamrznuti sladoled izvađen iz zamrzivača u blenderu dobro izmiksajte, vratite ga u posudu i ostavite da se zamrzne na još četiri sata ili preko noći.

Saveti: Pazite da vam pavlaka ne prokuva jer će se smesa zgrudvati.
Kad izmešate sve sastojke, smesu zagrejte na vatri dok ne postane gusta i dok ne počne da se lepi za varjaču, pa je odmah sklonite s vatre. Pazite da vam sladoled ne zagori.
Ako ne volite ukus kafe, ne morate ni da je dodajete. Možete je zameniti ekstraktom lešnika, vanile ili kokosa.