Istraživanje: Zašto hranom lečimo tugu?

Kada dožive emotivni slom, većina ljudi teši se nekom vrstom hrane. Ali zašto nakon nekoliko kašika ne možemo da prestanemo da jedemo kada smo tužni, nervozni, depresivni...

Nova studija sugeriše da emocije mogu učiniti da ukus hrane bude drugačiji i ono što je bitnije, slabije registrujemo koliko kalorija unosimo.

Istraživači s Univerziteta Vurzburg u Nemačkoj otkrili su kako ljudi koji su delimično srećni ili tužni bolje otkriju gorak, sladak ili kiseo okus.

Gledajući emotivne video zapise učesnicima studije je sposobnost detektovanja ovih ukusa porasla za 15 posto.

Grupa volontera probala je kremasta pića koja sadrže različite nivoe masnoća. Pre nego što su ih degustirali, pogledali su tri različita video snimka, jedan sa srećnom, jedan sa tužnom scenom, kao i jedan ocenjen kao dosadan.
Otkriveno je kako dosadni video zapisi nisu imali uticaj na čulo ukusa.

Međutim, emotivni video klipovi uticali su tako da učesnici nisu bili u stanju da otkriju da li pića imaju nisku ili visoku koncentraciju masnoća.

To otkriće moglo bi da pomogne pri terapiji ljudi koji pate od depresije kao i onima koji žele na dijetu, a imaju emotivnih problema.