Sastojci
- 300 g mesa po izboru
- sok od jednog limuna
- 1 kašika sušene nane
- 1 kašika origana
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- so, biber
Sastojci za pita-hleb
- 200 g brašna
- 100 g integralnog brašna
- 2 šoljice vode
- 1 kašičica soli
- 3 kašičice maslinovog ulja
Priprema
Meso naseći na tračice, staviti ih u posudu i pripremiti marinadu. Maslinovo ulje pomešati s limunovim sokom, dodati sušenu nanu, origano, so, mleveni biber i zgnječeni beli luk. Preliti meso marinadom i ostaviti ga u frižideru da odstoji nekoliko sati (najbolje noću).
U posudi za pravljenje pite pomešati brašno i so pa dodati vodu i ulje. Testo dobro umesiti i ostaviti ga da odstoji najmanje pola sata. Podeliti u 10 loptica i razviti testo u veličini tiganja. Premazati ga s malo maslinovog ulja i peći na zagrejanom teflonskom tiganju sa obe strane dok ne porumeni.
Testo premazati sa dzadziki sosom, na njega staviti meso i dodati malo sitno nasečenog crvenog luka ili neko drugo sveže povrće po izboru.
Sastojci za dzadziki: 500 ml gustog jogurta, 1 veći krastavac, 2-3 čena belog luka, malo seckane mirođije, malo maslinovog ulja, morska so. Sve sastojke dobro sjediniti.