Otvorena prva prodavnica u Beogradu sa sertifikatom Halal

Fonet
U marketu koji se nalazi preko puta Bajrakli džamije mogu se kupiti mlečni proizvodi i različite vrste mesa, pripremljenog u skladu sa islamskim propisima

BEOGRAD - Važno je negovanje raznovrsnosti.
Prva prodavnica sa sertifikatom Halal u Beogradu otvorena je kao rezultat javno-privatnog partnerstva između klastera koji čine 12 proizvođača hrane u jugozapadnoj Srbiji, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Vlade Srbije i Halal agencije Srbije. U ovom specijalizovanom marketu mogu se kupiti mlečni proizvodi, pršuta, jagnjeće, teleće i juneće meso, pripremljeno u skladu sa islamskim propisima.

Organizovana obuka

Radnja je otvorena početkom februara, a USAID je pružio pomoć u stvaranju klaster proizvođača hrane, kao i u opremanju prodavnice. Tokom protekle tri godine, USAID projekat za jačanje ekonomske sigurnosti obezbedio je kompanijama u sastavu klastera odgovarajuću obuku na polju upravljanja, marketinga i prodaje.

- Sertifikat Halal dodeljuje se prehrambenim proizvodima koji su nastali po pravilima koje poštuju pripadnici islamske zajednice, a otvaranje ove prodavnice biće važan korak u naporima klastera „Čuvari tradicije“ da izađe na svetsko tržište Halal hrane, koje je vredno više od 2,1 triliona dolara godišnje - kažu u USAID.

Jedinstveni proizvodi

Otvaranju prodavnice Halal hrane u srpskoj prestonici prisustvovali su Majkl Kirbi, američki ambasador u Srbiji, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, direktor Halal agencije Mustafa Jusufspahić i predsednik skupštine klastera proizvođača Murat Zornić.

Kao rezultat višegodišnje asistencije, šest firmi članica klastera danas nude građanima Beograda i svim gostima jedinstvene proizvode, svrstavajući Beograd među svetske metropole koje neguju raznovrsnost.

Set pravila za pripremu i proizvodnju

Da bi se dobio sertifikat Halal potrebno je da se primeni niz kontrolisanih postupaka koji su u skladu sa islamskim propisima kako bi proizvod ili usluga muslimanima bili prihvatljivi za konzumiranje.
Ovaj standard čini set pravila i smernica za proizvodnju i pripremu hrane u skladu sa islamskim verskim običajima.
Zahtevi Halala potiču iz Kurana i Šerijatskog zakona, koji propisuju šta je dozvoljeno, a šta ne.