Iako se dugo verovalo da drugo stanje podrazumeva da trudnice treba da jedu za dvoje da bi se plod nesmetano razvijao, istraživanje urađeno u Ontariju u Kanadi pokazalo je da to baš i nije tako. Naime, prema rezultatima studije, pokazalo se da buduće majke koje manje vode računa o tome koliko i kakvu hranu konzumiraju rađaju decu koja su krupnija, sklona gojenju i s rizikom da će tokom kasnijeg života biti preterano gojazna.
Istraživanjem su praćene 172 trudnice u periodu od 1995. do 2011, njihov način života tokom perioda trudnoće i, naravno, navike u ishrani.
- Žene koje su se značajno ugojile u trudnoći imale su 2,7 odsto veće šanse da rode bebe koje su veće i teže nego što je to uobičajeno, što znači da su imale čak 14 odsto masti na telu - objasnila je dr Mardži Davenport, jedna od učesnica u studiji.
Prema njenim rečima, to je direktno povezano i sa zdravljem deteta, posebno kad se uzme u obzir koliko rizika nosi prekomerna težina i gojaznost.
- Neke buduće majke izreku „treba jesti za dvoje“ prihvataju bukvalno, kao da im je neko dao dozvolu da mogu da unose u sebe šta god hoće - istakla je doktorka.
Prejedanje u trudnoći može biti loše za bebu
Objavljeno
29.07.2013. 10:45h
→ 01.06.2017. 0:00h